Hemşirelik Fakültesi
27.10.2020

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı

Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türüdür. Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %25’ini meme kanseri oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü`ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), 180 dünya ülkesinin 140’ında meme kanserinin kadınlarda en yaygın görülen kanser olduğunu belirlemiştir.

Meme kanseri görülme sıklığındaki artış, meme kanseri riskine yönelik ilgiyi arttırmıştır. Farkındalığı artırmak, erken teşhis ve tedaviyi desteklemek amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından itibaren Ekim ayı (1-31 Ekim) “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak kabul edilmiştir.  Erken tanının önemini vurgulamak amacıyla, 15 Ekim “Dünya Meme Sağlığı Günü” olarak kabul edilmiş ve 26 Ekim meme kanserini sembolize eden “Pembe Kurdele Takma Günü” olarak belirlenmiştir.

Meme kanseri ile mücadelede erken tanı yaşamsal öneme sahiptir. Erken tanıda en önemli nokta, meme kanseri risk faktörlerine ve koruyucu önlemlere ilişkin farkındalığı artırmak, kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapmak, klinik meme muayenesi (KMM) yaptırmak ve mamografi çektirmektir. 2013 yılında yapılan bir konsensus ile Türkiye’de meme kanseri taramalarına başlama yaşı 40 olarak belirlenmiştir. Her ilde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), 40 yaş ve üstü kadınlara erken tarama girişimleri ücretsiz yapılmaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi bünyesinde de Ekim ayında meme kanserini önleme girişimlerine ve erken tanı yöntemlerine yönelik farkındalık oluşturma çalışmaları yapılmaktadır.
 
Kendini ve sevdiklerini korumak istiyorsan:
 
KORKMA, FARKINDA OL!!!
 
UNUTMA!!!
 
“ERKEN FARKEDERSEN ÇOK ŞEY FARKEDER”
 
Doç. Dr. Kamile ALTUNTUĞ
Doğum ve Kadın Sağlığı ABD

Dr. Öğr. Üyesi Serpil YÜKSEL
Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği ABD