Hemşirelik Fakültesi
14.03.2022

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
 
Cinsiyete dayalı eşitsizliğin ve ayrımcılığın yaşamın her alanında belirgin bir biçimde sürmesi kadınların haklarından mahrum kalmalarına neden olmuştur. Kadınlar, tarih boyunca, insan haklarından eşit bir biçimde yararlanamadıkları gibi kimi toplumlarda insan olma hakları bile ellerinden alınmıştır. Kadın hakları ihlalleri ile dolu Dünya tarihinde, kadın haklarının elde edilmesi için birçok mücadele verilmiştir.
Dünya barışının korunması, temel insan haklarının kullanılması ve toplumsal eşitlik sağlanması amacıyla 1977 yılında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ nda 8 Mart, “Kadın Hakları, Uluslararası Barış Günü” olarak kabul edilmiştir. 8 Mart, toplumsal cinsiyet eşitliği için kadınların verdiği mücadelenin adıdır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, her yerde görülen ve kadınların eğitim, ekonomik, kültürel, siyasal ve yasal anlamda fırsatlara erişmesini engelleyen insani gelişmenin önündeki en büyük engellerden biridir.
Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında "Dünya Kadınlar Günü" olarak ilan edilen 8 Mart, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınların medeni haklar elde etme yolunda verdikleri mücadelenin bir simgesi olarak kutlanmaktadır.
Hayatımıza emekleriyle ve değerleriyle anlam katan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü cinsiyete dayalı ayırımcılık, eşitsizlik ve savaşların olmadığı günlere erişme temennisiyle kutlu olsun.