Hemşirelik Fakültesi
16.11.2021

18 Kasım Dünya KOAH Günü

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yani KOAH, dünya çapında yaygın kronik akciğer hastalığıdır. Bu hastalık, akciğerlerin küçük hava yollarındaki anormallikler sonucunda akciğerlere giren ve çıkan hava akışının kısıtlanmasına dolayısıyla hava yollarının daralmasına neden olmaktadır.  KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen 2019 yılında 3.23 milyon ölüme neden olarak dünya çapında üçüncü sırada ölüm nedeni arasında yer almıştır. KOAH’a yönelik 2060 yılında yaklaşık yılda 5.4 milyon ölüm gerçekleşeceği ön görülmektedir. KOAH’ın Dünya genelinde prevalansı %11.7 iken Türkiye’de ki prevalansı %19.2’dir.
Ciddi solunum semptomlarına neden olan KOAH, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi (BOH) ve Kontrolüne İlişkin Küresel Eylem Planı’nda ve Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma gündeminde yer almaktadır.  Kronik hastalıklar arasında sıkça görülen KOAH’ın risk faktörleri aktif sigara içiciliği veya pasif içicilik olan tütüne maruziyet, toz, duman veya kimyasallara mesleki maruziyet, iç mekan hava kirliliği, yemek pişirirken ya da ısınırken yüksek düzeyde dumana maruz kalınması, bireyin prematüre doğması, genetik olarak alfa-1 antitripsin eksikliği yer almaktadır.
DSÖ KOAH’a yönelik birçok girişim ve mücadele başlatmıştır. Bu girişimler ve mücadelerle; Temel Bulaşıcı Olmayan Hastalık Müdahaleleri Paketi içerisinde yer alan yaşam tarzı değişikliği sağlamayı, Pulmoner Rehabilitasyonla etkili solunumu, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ile tütün kullanımını azaltmayı, Temiz Ev Enerji Çözümleri Araç Seti ile temiz ev ve enerji politikalarını benimsemeyi, Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel İttifak ile ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla gönüllü bir ittifak sağlamayı amaçlamıştır. Tüm bunlarla beraber, 18 Kasım Dünya KOAH günü belirlenerek dünyada farkındalığı arttırmak, bilgi paylaşmak ve dünya çapında KOAH yükünü azaltmak hedeflenmiştir. Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH konusunda halkın bilinçlendirilmesi, risk faktörlerinin azaltılması önemlidir.
 
AKTİF kalın İYİ kalın
Hergün bir adım daha fazla !...
KOAH'tan korunmak için sigaradan uzak durun!

 
İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI