Hemşirelik Fakültesi
16.10.2023

15 Ekim Dünya El Yıkama Günü “Suya Sabuna Dokunun”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF ) tarafından kabul edilen “15 Ekim Dünya El Yıkama Günü” evde, toplumda ve dünya genelinde ellerin sabun ve suyla yıkanmasının önemini vurgulamaktadır. Bu özel günde; el yıkamanın önemini vurgulamak ve el yıkamayı alışkanlık haline dönüştürmek çok önemlidir. Bugünün amacı, bir günle sınırlı kalmaması, su ve sabunla el yıkamanın sürekliliğini sağlamaktır.
Ellerimiz temiz gibi görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazitler gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir. Sadece el yıkamak; Covid-19, grip ve pnömoni gibi solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere, birçok hastalığın etkeni olan zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için “En basit, En etkili ve En ucuz” yöntemdir.
El yıkamanın etkili olması sadece çok sık el yıkama ile değil aynı zamanda doğru zamanda ve doğru şekilde uygulanmasına bağlıdır. Eller; parmak araları, bilekler, el sırtı ve avuç içi dahil olmak üzere ovuşturularak en az 40-60 sn. yıkanmalıdır. El yıkama alışkanlıklarının bireyden bireye değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır. Biz sağlıkçılar olarak; kendi sağlığımız ve toplum sağlığı için doğru el yıkama alışkanlığı ile hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumuş oluruz.