Hemşirelik Fakültesi
10.10.2023

Dünya Ruh Sağlığı Günü

10 Ekim 2023 Dünya Ruh Sağlığı Günü
1992 yılından beri her yıl 10 ekimde dünya ruh sağlığı günü kutlanmaktadır. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından ruhsal hastalıklara yönelik farkındalığın arttırılması için kutlanmaya başlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu yılın temasını “Evrensel Bir İnsan Hakkı Olarak Ruh Sağlığı” olarak belirlemiştir.
Ruh sağlığı, bireylerin yaşamın stresleriyle başa çıkmalarını, yeteneklerinin farkına varmalarını, öğrenme aktivitelerinde bulunmalarını, çalışmalarını ve topluma katkıda bulunmalarını sağlayan bir iyilik durumudur. Nerede olursa olsun herkes en yüksek standartta, ruh sağlığına sahip olma ve ulaşabilme hakkına sahiptir. Bu durum ruhsal sağlık risklerinden korunma hakkını, mevcut, erişilebilir, kabul edilebilir ve kaliteli bakım hakkını ve özgürlük, bağımsızlık ve topluma dahil olma hakkını içerir. Ruhsal bozukluk durumunda bireylerin düşünme, duygularını düzenleme ve davranışlarında önemli sorunlar ortaya çıkmaktadır. DSÖ’nün yaptığı açıklamada her sekiz kişiden birinin yaşam koşulları, fiziksel ortamlar, ekonomik durum ve sosyal ilişkiler gibi ruh sağlığını etkileyebilecek koşullarda yaşadığını belirtmiştir. Dünyanın pek çok yerinde ruh sağlığı sorunu olan bireyler çeşitli insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Ruhsal hastalıklar toplum tarafından ötekileştirilmektedir. Pek çok birey ayrımcılığa, dışlanmaya maruz kalırken ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Ruhsal hastalığa sahip bireyler sağlık hizmeti alamazken bunun yanında barınma, çalışma, okuma gibi birçok alanda toplumun içerisinde yer alamamaktadır. Ruh sağlığı hizmetlerine erişim herkes için bir hak olduğu unutulmamalıdır! Bu doğrultuda ruh sağlığının korunması, desteklenmesi ve geliştirilmesinde bireylere, ruh sağlığı çalışanlarına ve topluma önemli sorumluluklar düşmektedir. 
Ruh sağlığı evrensel bir insan hakkı olarak herkesin ulaşması gerekmektedir. Eşit koşullarda insan haklarının ve ruh sağlığının korunması herkes için bir haktır! Bu sebeple toplumda ötekileştirilen bireylerin farkında olmak, engellemek ve topluma kazandırmak gerekmektedir. 
 
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı