Uygulamalı Bilimler Fakültesi
31.01.2018

Lojistik Eğitim Standartları (LES-2) Çalıştayı, Fakültemiz Ev Sahipliğinde Yapıldı

Fakültemiz, MÜSİAD Konya Şubesi ve Lojistik Derneği’nin (LODER) birlikte düzenlediği 2. Lojistik Eğitimi Standartları Çalıştayı (LES) 27-28 Ocak 2018 tarihlerinde ilimizde gerçekleşti.

Çalıştay, Kamu ve vakıf üniversitelerinden 30 akademisyen, Türkiye lojistik sektöründen seçkin 12 temsilci, Konyalı iş adamları,Fakültemiz Öğretim üyeleri ve öğrencilerimizin katılımıyla MÜSİAD Konya Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

İki gün süren ve altı oturumda gerçekleşen çalıştayda; Fakülte ve Yüksekokul Ortak Ders İzleklerinin ve Meslek Yüksekokulu Ortak Ders İzleklerinin Belirlenmesi üzerinde yoğun çalışmalar yapıldı. Bütün oturumlarda lojistik sektörünün beklentileri tespit edilerek,lojistik bölümünden mezun olacak öğrencilerden de bu beklenti doğrultusunda derslerin belirlenmesi ve ders içeriklerinin hazırlanması yönünde görüş birliğine varıldı. Açılış ve kapanış oturumlarında da Lojistik eğitiminin paydaşları tarafından yapılan sunumlarda,katılımcılara tespit edilen eksiklikler anlatılarak Lojistik eğitimine standartlar kazandırılması yolunda katkı verildi. Fakültemiz Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi  Bölümü öğrencilerinden  Ayşe Nur SARI ve Fatma SERİN  diğer dört arkadaşları (Aslıhan YUMRUKAYA, Ela Nur KAYA, Ömer Burak GEDİK ve Saliha ÖNDER) ile birlikte “Lojistik öğrencilerinin lojistik sektörü ve lojistik öğrenimi algıları hakkında bir araştırma”Konulu sunum yaparak öğrenci gözünden Lojistik öğreniminde yaşanan sorunlar ele alındı.Öğrencilerimizin mükemmel sunumu misafir hocalarımızdan takdir ve alkış aldı.

Lojistik Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, çalıştayı yönetirken yaptığı konuşmalarda ; sektör temsilcilerinin mezun öğrencilerden ne beklediklerini, nasıl bir mezun profili istediklerini söylemesi halinde üniversitelerdeki program çıktılarını bu beklentiler doğrultusunda oluşturacaklarını,Sektörde belirli bir kaliteyi yakalamanın önemli olduğunu , derslerin bir standardının olması gerektiğini belirtti.Farklı üniversitelerde farklı ders programlarının olabildiğini anlatan Tanyaş, üniversitelerde uygulamaya dönük eğitim vermenin önemini vurgulayarak,  eğitimci eğitiminin gerekliliğine de dikkat çekti ve kendi alanıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan akademisyenlerin bulunduğunu hatırlattı.

Fakültemize bu çalıştayda büyük destek olan MÜSİAD’ın Konya Şube Başkan Yardımcısı Necip Çimen , Konya ekonomisini küresel ölçeğe taşımak için çalıştıklarını, Konya'nın marka şehirler arasındaki yerini alması için çeşitli projeler ürettiklerini belirtti. Türkiye'nin dış ticaret fazlası sağlamasının gerekliliğine vurgu yapan Çimen, 2023 için gerekli lojistik altyapısının oluşturulmasının önemine değindi. Türkiye'de lojistik merkezler arasında demiryolları ile bağlantıların kurulmasının 2023 vizyonu için önemli olduğunu söyleyen Çimen, Konya'daki lojistik merkez ile ilgili bugüne kadar önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek Lojistik merkezle Konya'nın, bölgenin lojistik üstü olacağını söyledi.

Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Diken de sektörün insan gücü ihtiyacını karşılamak için eğitim müfredatının güncellenmesinin elzem olduğunu belirterek üniversitede teorik eğitim verildiğini ama bunun uygulama ile pekiştirilmesinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi. Fakültelerinde 3. Sınıfta 40 iş günü staj uyguladıklarını, öğretimin 8. Yarıyılında zorunlu işbaşı eğitimi gerçekleştirdiklerini ,öğrencilerin 14 hafta boyunca 4 gün sahada, 1 gün okulda olduklarını, öğrencilerin geçme notunu piyasadan aldığı notlara göre verdiklerini ifade eden Diken, yıllardır dile getirilen üniversite - sanayi işbirliğinin bu çalışmalarla önemli bir noktaya geleceğini söyledi. Diken, bu çalıştayla birlikte Ulaştırma ve Lojirtik Yönetimi Bölümü’nün ders müfredatında değişiklik ve yenilikler yapılacağını da ifade etti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, bölüm sayısı arttığında nitelik ve verilen eğitimin her üniversitede aynı seviyeyi yakalamayabildiğini belirterek, Kalite ile ilgili çalışmaların bundan sonra daha önemli olacağını söyledi. Aydın, kalite süreçleri ile bölümlerinin kendini tekrar değerlendirdiğinde öğrenci alamayan programlara da tekrar ilginin oluşacağını dile getirdi. Kalite sürecinde sadece teori ile kalmayıp uygulamaya da önem vermenin gerekliliğini anlatan Aydın, kalite süreci ile ilgili çalışmalarda sektörden görüş almanın büyük önem taşıdığını kaydetti ve  Lojistik eğitim programlarında belirli bir standardın sağlanabilmesi için çekirdek eğitim programı şeklinde bir müfredatın uygulanabileceğini söyledi.

Çalıştayın son oturumunda MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ö.Nazım Özcan,  “Konya ekonomisinin durumu ve  Lojistik fırsatlar” konulu bir sunum yaptı. Kapanış bölümünde Çalıştayın sonraki safhalarına dair planlamalar yapılarak çalıştay sona erdi.