Uygulamalı Bilimler Fakültesi
24.10.2017

Fakültemizde Madde Bağımlılığı Konferansı

Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet AK, madde bağımlılığının, biyolojik, psikolojik, davranışsal ve sosyal etkenlerin birlikte rol oynadığı bir hastalık olduğunu söyledi.

Fakültemiz Konferans Salonu’nda verilen  “Çağımızın Vebası: Madde Bağımlılığı” konulu  konferansa öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.Konferansta bir konuşma yapan Fakültemiz Dekan v. Prof. Dr. Ahmet DİKEN, insan sağlığının korunması gereken temel insan haklarından olduğunu bildirerek ”Bütün semavi dinler, aklın korunması, neslin korunması, nefsin korunması, malın korunması ve dinin korunmasını esas almıştır. Aklın korunması, yani insan sağlığı, korunması gereken temel insan haklarındandır.” dedi. Madde bağımlılığının geleceğimize bir saldırı olduğunu kaydeden Prof.Dr.Ahmet Diken “Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi her türlü tehlikeden korumak için çaba göstermeliyiz. Bu konferansta Tıp Fakültemizin değerli hocası Doç. Dr. Mehmet AK detaylı bilgiler sunacaktır. Katkılarından dolayı hocamıza teşekkür ederim. Sevgili gençler, Uygulamalı Bilimler Fakültesi olarak iyi yetişmeniz için derslerinizin yanısıra toplumsal konulara da duyarlılığınızı artırmak için zaman zaman çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu programlara ilgi duymanızı bekleriz.”dedi.

Madde bağımlılığının önemli hastalık olduğunu ifade eden  Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet AK, madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolunun ”hiç başlamamak“ olduğunu belirterek öğrencilere “Bağımlı Olmayın Mutlu Olun” diye seslendi. Bağımlılık türleri ve madde bağımlılığının tarihçesinden bahseden Doç.Dr.Mehmet AK, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi’nin Türkiye verilerinin önemli bir şekilde arttığını, gençlerin bu bağımlılık kısır döngüsünden biran önce kurtulmaları gerektiğini söyledi. Doç.Dr.Mehmet AK, şunları söyledi: ”Bu konuda Türkiye’de saptanan risk faktörleri; genç yaş, aile ya da yakın çevrede madde kullanımı, anne-baba eğitim düzeyi, anne-babada madde kullanımı, negatif duygulara sahip olma, sosyoekonomik düzey: genelde düşük, yalnız yaşamak, ruhsal hastalığı olmak, aile içi ilişkilerin sorunlu olması, madde kullanan birini tanıyor olmak,çevresel etkenler ve kişisel özelliklerdir. Amerikan Psikiyatri Birliği’nin son yayınladığı listede; alkol, kafein, kenevir, halisinojenler, uçucular (tiner, bali vs.), opiyatlar(morfin,eroinvs.), dinginleştirici uyutucu kaygı gidericiler, uyarıcılar( kokain,ekstazi vs.), tütün ve diğer bilinmeyenler, bağımlılığı oluşturan maddeler olarak yer almıştır.” Madde bağımlılığına yakalanmış gençlerden gerçek hayat hikayeleri örnekleri de veren Doç.Dr. Mehmet AK, madde bağımlılığı konusunda; öğrencilerden; bilgilenmelerini,farkında olmalarını, duyarsız olmamalarını istedi.

Konferans sonunda konuşmacı Doç.Dr.Mehmet AK’a , Dekanımız Prof.Dr. Ahmet DİKEN tarafından plaket verildi.