Tıp Fakültesi
15.10.2015

Beyaz Önlük Giyme Töreni’nden Kareler

Üniversitemiz Tıp Fakültesinde tıp öğrenimine bu yıl başlayan öğrenciler için beyaz önlük giyme töreni düzenlendi. Prof. Dr. Asım Duman Konferans Salonunda gerçekleştirilen törene, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Prof. Dr. Önder Kutlu, Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tekin, Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri, öğrencilerin aileleri ve diğer misafirler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından selamlama konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, beyaz önlük kavramına dikkat çekti ve öğrencilerin bu törenle giydikleri ve meslek hayatları boyunca taşıyacakları beyaz önlüğün onurları olduğunun altını çizdi. Tıbbiyeye yeni başlayan öğrencilerin bugün beyaz önlük giydiklerini altı yıl sonrada mezuniyet törenlerinde cübbe giyeceklerini görmeyi arzu ettiklerini belirten Vatansev: “Beyaz açıklığın, saflığın, duruluğun, yeni bir başlangıcın ve bozulmamışlığın simgesidir. Dolayısıyla bugün giyilen beyaz önlük onurdur. Onurunuzu asla kirletmeyin. Giyeceğiniz bu önlük onurunuz olacaktır onu çiğnetmeyin. Büyüklerinizi sayın, asla anne babalarınızı çiğnemeyin. Hoş kalın, beyaz kalın.” ifadelerini kullandı.

Şehir dışında olması münasebetiyle törene katılamayan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in mesajını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Önder Kutlu iletti. Rektör Şeker, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Saygıdeğer Meslektaşlarım, Değerli Hocalarım, Sevgili Öğrenciler;

Geleneksel Tıp Fakültesi Önlük Giyme Törenine hoş geldiniz, Uzun ve zahmetli bir süreçten sonra özveri isteyen, düzenli bir çalışma programı gerektiren, zorlu bir maratona daha başlıyorsunuz. Sizlere modern, nitelikli ve deneyimli bir kadro eşliğinde modern entegre sistem temelli karma model ile usta çırak eğitimini de kapsayan yüksek düzeyde bir eğitim sürecinin başında düzenlediğimiz bu törenin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

Meslektaşlarım,

Bu yıl da her biri birbirinden değerli öğrencilerimiz yurdun dört bir yanından ve dünyanın farklı coğrafyalarından aramıza katıldılar. Bundan sonraki yolculuğumuz onların da aktif katılımı ve katkısıyla devam edecek. Bizlere emanet edilen bu gençleri beraberce yetiştirerek ülkemizin hekim ordusuna katılmalarını sağlayacağız ve bu topluma hizmet görevimizi ifa ederken, çok önemli başarılara da imza atacağız.

Bunda sizlerin güveni, katkısı ve fedakârlığı çok önemli. Beraberce bu görevi yürütmek için çalışacağız...

Sevgili Öğrenciler,

Sizler bugün, burada, dünyanın en kadim mesleklerinden biri olan ve fedakârlık, hoşgörü ve olağanüstü çalışma azmi ve kararlılığı gerektiren bir alana mensubiyetin başlangıç aşamasındasınız. Çok önemli bir karar vererek bu mesleğe ilk adımınızı attınız. Bugünden itibaren mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve yeteneklerle donanma, kendinizi geliştirme ve insanlığa faydalı olma noktasında çalışmalarınızı yoğunlaştıracaksınız. Öncelikli mesleki ilkeniz insanlara zarar vermemek üzerine kurulu olduğunu unutmayınız. Hayat felsefenizi ve yaşam tarzınızı derinden etkileyecek, yeniden kodlayacak bir mecraya girdiniz. Bu yol kolay bir yol değil; fedakarlık üzerine kurulu, belki belli dönemlerde motivasyonunuz azalacak, zaman zaman kararlılığınızı tahkim etmek durumunda kalacaksınız. Ama, pişman olmayacaksınız.

İcra edeceğiniz bu kutsal mesleğin ne anlama geldiğini biliyorsunuz. Mesleğin ve toplumun sizlerden beklentileri çok yüksek. Bu beklentileri en üst düzeyde karşılayacağınızdan hiç kuşkumuz yok. Mesleğin icrası aşamasında muhatap olacağınız kitle, sizin karşınıza normal şartlarda çıkmayacak. Ruhen ve/veya bedenen problemleri olduğu dönemlerde karşılaşacaksınız onlarla. O nedenle sinirleriniz güçlü, iradeniz sağlam, sözleriniz dikkatli ve etkili, mesleğinizde kararlı, alanında donanımlı ve her şeyden önce fedakârlığı içselleştirmiş bireyler olarak yetişmeniz son derece önemli. Tıp Fakültesi eğitim, öğretim kadrosu ve idari personeli buna hazır. Aile sıcaklığında ama profesyonel yaklaşımla sürdürdüğümüz bu eğitim boyunca tüm personelimizden çok yakın ilgi ve alaka göreceksiniz. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğü olarak eğitiminizi en güzel şartlarda almanız için tam destek veriyor, en modern ve en ileri teknolojiye dayalı altyapıyı hazırlıyoruz. Donanımlı şekilde yetişmeniz için tüm kadrolarımızı nitelik ve nicelik bakımlarından desteklemekle kalmıyor, fiziki ve teknik altyapımızı güçlendirmek için yatırımlarımızı yaygınlaştırıyoruz.

Hızla yükselmekte olan yeni Tıp Fakültesi hastane binamız ve yenilemekte olduğumuz ekipmanlarımızla tıp eğitimi alanındaki saygın yerimizi çok daha yükseklere çıkarma kararlılığındayız. Otuz yılı aşkın süredir bu güzide eğitim kurumunda vermekte olduğumuz eğitim her geçen gün kazandığımız deneyimle niteliğini artırmakla kalmıyor, hocalarımız, mezunlarımız Türkiye’de ve dünyada kayda değer başarılara imza atıyorlar. Ülkemizin sağlık alanındaki başarı seviyesi, sizlerin de iştirakiyle ve hep birlikte, çok daha yükseklere çıkacak… Bundan umutluyuz; Ve gururluyuz…

Biliyoruz ki Türkiye’de verilen Tıp eğitimi dünyada çok saygın bir yerdedir. Bu son dönemlerde sayılı kurumlar ve kuruluşlar tarafından da tescil edildi. Bu noktada 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü almaya hak kazanan ve Tıp eğitimini Türkiye’de aldıktan sonra ABD’ye yerleşen Prof. Dr. Aziz Sancar bizler açısından somut bir örnek teşkil ediyor. Kendisine kaleme aldığım mektubumda da ifade ettiğim gibi bizler, ‘Nobel alabilecek bilim insanları’ yetiştirme hedefiyle hareket ediyoruz. Ülkemizin ve dünyanın çok kritik bir dönemden geçtiği bugünlerde, vatanı sevmenin millete hizmetten geçtiği fikrinden hareketle, sorumluluklarımızın bilinci içinde ve kararlılıkla çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Biliniz ki bu kutsal görev ancak iyi yetişmiş tam donanımlı hekimler üzerinden yürütülebilen bir görevdir. Bu ülkenin sizlerin aklına, cesaretine, çabasına ve aklıseliminize ihtiyacı var. Gereksiz şekilde suni oluşturulan oyalayıcı gündemler ile zaman kaybetmeyiniz, gençliğinizin ve değerli zaman dilimlerinizin kıymetini bilerek en iyi şekilde kendinizi yetiştirmek için çabalayınız.

Eğitim ve öğretim çalışmalarınızın yanında üniversitemizde yürütülen sosyal ve kültürel alanlarda ki çalışmalara duyacağınız ilgi ve vereceğiniz katkılar hayata bakışınızı zenginleştirebilir, mesleğinizden elde edeceğiniz tatmin düzeyini artırabilir. Bu sosyokültürel faaliyetlere katılımı da ihmal etmeyiniz... Kadim bir medeniyetin başkentinde, Konya’da eğitiminizi sürdürdüğünüz için şanslısınız. Şehrimiz tarihteki misyonuna, milletimizin temel değer ve hassasiyetlerini taşımak suretiyle, dönüyor. Üniversitemiz ve Fakültemiz şehrimizdeki bu dönüşüme her türlü desteği sunarak ve sorumluluklarının gereklerini yerine getirerek katkıda bulunuyor.

Şahsım ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Ailesi adına Şehrimize, Üniversitemize, Fakültemize ve bu kutsal mesleğe hoş geldiniz, diyorum. Sizlerle birlikte geleceğe daha güvenle bakacağımızı vurgulamak istiyorum.

Tıp Fakültesi’nin saygın mensupları,

2015 – 2016 döneminin hepimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyor, sevgi ve muhabbetlerimle başarılı bir yıl diliyorum, saygılarımla.”

Konuşmaların ardından beyaz önlük giyme törenine geçildi. İlk grup öğrencilere Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Prof. Dr. Önder Kutlu, Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, beyaz önlüklerini giydirirken devamında gelen öğrencilere de önlüklerini Tıp Fakültesinden Öğretim Üyeleri giydirdi.

Tören tüm öğrencilerin önlüklerinin giydirilmesinin ardından sona erdi.