Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü

Hakkımızda

Ambulans ve acil bakım teknikerliğinin eğitimi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. Bu programdan mezun olan öğrencilere İlk ve Acil Yardım Teknikerliği alanında ön lisans diploması verilir.

Amacımız; güncel bilgi ve çağdaş teknolojiler ışığında, yenilikçi, girişimci, vizyon ve sorumluluk sahibi, ahlaki değerlere ve küresel bilgi düzeyine sahip, kendini sürekli geliştiren, bilgi üreten ve üretilen bilgiyi uygulamaya geçirerek alanında katma değer meydana getirebilecek öğrenciler yetiştirmek. Bu amaç doğrultusunda öğretim elemanlarımız alanda meydana gelen güncellemeleri takip eder ve ders içeriklerinde gerekli güncellemeleri gerçekleştirmektedirler. Öğrenciler eğitimlerinin ilk yılında ağırlıklı olarak meslekleri ile ilgili teorik bilgileri ikinci yılında ise uygulama ağırlıklı olarak haftanın 3 günü hastane acil servisleri, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve 112 il ambulans servisi merkez istasyonlarında 1 yıl almış oldukları teorik bilgilerin uygulamalarını ağırlıklı olarak alır ve pekiştirirler. 112 acil sağlık istasyonlarında, kamu veya özel hastanelerin acil servislerinde 30 iş günü olacak şekilde yaz stajı yapmak durumundadırlar.

Ambulans ve acil bakım teknikerlerinin acil bakımda tıbbi görev, yetki ve sorumlukları şunlardır; Bakanlıkça yapılacak düzenlemelere uygun olarak; 1) İntravenöz girişim yapmak.
2) Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak.
3) Oksijen uygulaması yapmak.
4) Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak.
5) Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapmak.
6) Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak.
7) Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak.
8) Monitörizasyon ve defibrilasyon uygulamak.
9) Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak.
10) Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak.
11) Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmak.