Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
17.11.2023

Yüksekokulumuz İlk ve Acil Yardım Öğrencileri KBRN Sivil Savunma Kursunda biraraya geldi.

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Okulu Eğitim Merkezi Tugay Komutanlığında teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldılar. Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerine, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Okulu Eğitim Merkezi Tugay Komutanlığı’nda ilgili askeri personel tarafından KBRN hakkında bilgi verildi. Bu kapsamda öğrencilere KBRN mazuriyetleri olay yeri (sıcak, ılık ve soğuk alan), kimyasal, biyolojik ajanlar, radyasyon ve bu gibi durumlarda dekontaminasyon, korunma bilgileri teorik olarak anlatıldı. Eğitimin devamında ise teorik bilgiyi destekleyecek şekilde saha çalışmaları gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen simülasyon eğitiminde KBRN mazuriyetinde alan çalışmaları, ambulansa kontamine vaka taşınması, triaj, dekontaminasyon uygulamaları öğrencilerinde katılımıyla interaktif olarak gerçekleştirildi. Eğitimin son gününde ise sertifika töreni gerçekleştirildi.
Eğitimden sorumlu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Mustafa Karabulut tarafından sertifika töreninde “KBRN’nin kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehlikeli maddelerden kaynaklanan zararlı ve tehlikeli durumların kısaltması olarak kullanılan dünya çapında bir terim olduğu, dolayısıyla bu gibi tehlikeli maddelerle temas etmiş kişilerin alandan alınarak ilgili sağlık kuruluşuna götürülmesine kadarki kısımda ambulansta görev alan paramediklerin oldukça önemli bir görevi yerine getirdikleri üzerinde durmuştur. Öğrencilerimizin bu durumlara hazırlıklı olmaları için bu eğitimin önemini aktarmıştır”.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. M. Tuğrul Yılmaz ise  “Günümüzde savaş, sanayi ve endüstri sahasında yaşanan gelişmeler KBRN risklerini artırmaktadır. Dolayısıyla bu riskler, geniş halk kitlelerinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Öğrencilerimizin bu riskleri teorik anlamda öğrenmeleri ve branşları ile ilgili olarak pratik uygulamaya katılmış olmaları bizim için çok önemlidir. Bu konuda desteklerini esirgemeyen başta Tugay komutanı Albay Yusuf Uysal olmak üzere, Albay Mahmut Yıldız ve Albay Arif Bel’e ve emeği geçen tüm personele teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
Tugay komutanı Albay Yusuf Uysal tarafından “Sağlık alanında bu eğitime katılan öğrencilerin oldukça şanslı olduğu bu eğitimin tüm Türkiyede Tugaylık boyutunda sadece Konya’da verildiğini aktardı. Öğrencilerin azimli ve istekli olmalarının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi”. Eğitimin devamında öğrencilere sertifikaları verilerek yapılan saha çalışmalarında dereceye giren öğrencilere Tugay Komutanı Albay Yusuf Uysal tarafından hediyeleri takdim edilerek program tamamlandı.