Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire B.
26.01.2024

Springer Nature Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması

Değerli Araştırmacılar,

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) Projesi kapsamında Springer Nature’a ait elektronik dergilerin erişim anlaşması 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür.
 
Ulusal düzeydeki Springer Nature “açık erişim makale yayınlama anlaşması” kapsamında, EKUAL üyesi bütün üniversiteler ve kurumlar, Springer Nature yayınevinin 2.300’den fazla e-dergisine erişim sağlamaya devam edecektir. Bununla birlikte, Web of Science’da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article”, “Review Article” ve “Continuing Education” türündeki yayınları için makale sorumlu yazarları üye kurumlardan olduğunda açık erişim (AE) desteği alabilecektir. Kapsam içindeki yayınların Makale İşlem Ücreti (APC), TÜBİTAK tarafından karşılanmış olacaktır.
 
EKUAL hizmeti kapsamındaki kurumlar Dönüşüm Anlaşması'nın katılımcılarıdır. Bu anlaşma kapsamında; EKUAL tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda Springer Hibrit dergilerinde 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde açık erişim makale yayınlama olanağı sağlanacaktır.
 
Bu anlaşma ile kurumlarınıza bağlı sorumlu yazarlar makalelerini açık erişim yayınlama hakkına sahip olacaktır ve ücretleri TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır. Anlaşma, 01 Ocak 2024 tarihi itibari ile aktif hale gelmiştir. Yazarların başvuruları bu tarih itibari ile değerlendirilecektir.
 
Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen sorumlu yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, yayının geliş sırasına göre sıraya girecektir. Yıl içinde belirlenen ülke yayın kotası dahilinde TÜBİTAK tarafından belirlenen kriterlere uyan makaleler değerlendirmeler sonrasında  sistemde onaylanacaktır.
 
Açık erişim makalelerin Dünya çapında okunma ve atıf alma sayıları göz önünde bulundurulduğunda, araştırmacılarınız tarafından bu kapsamda yayınlanacak her bir makale kurumunuzun akademik performansını olumlu etkileyecektir. 
 
Açık erişim makale yayımlama desteği yapılacak dergi listesi (01.01.2024 – 31.12.2024 arası geçerli olan) aşağıdaki linkten incelenebilir.
 
Yukarıda bahsedilen dergi grubu ve yayın türünde olan ve kota olması halinde AE desteği sağlanacak yayının, sorumlu yazarının (corresponding author) EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi yeterli olacaktır.
 
Yazarların Bilmesi Gerekenler:
• Araştımacının, makalenin sorumlu yazarı olması gerekmektedir (corresponding author).
• Anlaşma kapsamındaki makale türleri: Original Paper, Review Paper, Continuing Education.
•Makale yayına kabul edildikten sonra, yazar tanımlama sürecinde araştımacıların kendisini sisteme tanıtması gerekmektedir. Bu süreçte, araştırmacınızın seçilen kuruma biricil dereceden bağlı olması gerekmektedir.

https://cabim.ulakbim.gov.tr/wp-content/uploads/sites/4/2024/01/makale_yayimlama_kilavuzu.pdf

FAYDALI LINKLER;
Springer Nature-Türkiye OA Agreement
TÜBİTAK EKUAL Veri Tabanları
Springer Nature AE Anlaşması
Yazar Rehberi