Endüstri Mühendisliği Bölümü

Hakkımızda

Bölümümüz 2012 yılında kurulmuştur, Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Araştırması ana bilim dallarından oluşmaktadır.

Endüstri Mühendisliği Bölümü, insan, malzeme, makina ve sermayeden oluşan bütünleşmiş sistemlerin tasarımı, iyileştirilmesi ve yönetilmesi için mühendisler yetiştirmeyi hedefler. Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün amacı; zaman, para, malzeme, enerji gibi kaynakların verimli kullanımına ve mühendislik hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunmak ve bu amaca yönelik çıktı oluşturmaktır.
 
Bölüm Misyonu
Tüm sektörlerde çalışabilecek, uluslararası düzeyde yarışabilecek bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip, en verimli üretim tekniklerini uygulayabilen, doğru karar verme yöntemlerini bilen ve bu yöntemlerin geliştirilmesi için gerekli donanıma sahip yaratıcı mühendisler yetiştirmektir.
 
Programın Eğitim Amaçları
Program Eğitim Amaçları (PEA), mezuniyetlerini takip eden birkaç yıl içinde mezunlarımızın sahip olması beklenen özellikleri tanımlar. Bölümümüzün belirlediği PEA'lara göre Endüstri Mühendisliği lisans programını bitiren mezunlarımız ile ilgili beklentimiz, kariyerlerindeki ilk birkaç yıl içinde

1. Üretim ve hizmet sektörlerinde ulusal ve uluslararası şirketlerin mühendislik, araştırma-geliştirme, operasyon, proje liderliği ve yönetim kadrolarında, sistem ve süreçlerin sistem bakış açısıyla analizi, tasarımı, iyileştirilmesi, kontrolü ve işletilmesi alanlarında çalışabilecek, disiplinlerarası takımlarda yer alabileceklerdir.

2. Endüstri Mühendisliği veya ilgili disiplinlerde Türkiye’de veya yurtdışında özgün bilimsel araştırmalar yapabilecek, lisansüstü çalışmaları tamamlayabilecek, akademik veya araştırma kuruluşlarında görev alabilecek veya profesyonel gelişimlerine çalıştaylar, eğitim/sertifika programları ve bağımsız çalışmalarla devam edebileceklerdir.

3. Gelişen teknolojinin, toplumun ve sanayinin ihtiyaçlarına cevap veren şirketleri kurabilecek veya değişim yönetimi anlayışı içinde dönüştürebilecek, şirketlerde liderlik yapabileceklerdir.

4. Yaşam boyu öğrenme becerileri yardımıyla kariyer yollarındaki değişen koşullara kendilerini adapte edebileceklerdir.

5. Profesyonel görevlerini en üst etik ve sosyal sorumluluk starndartlarında yerine getirebileceklerdir.
 
Öğrenme Çıktıları
PÇ1: Matematik, fen bilimleri ve endüstri mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ2: Karmaşık endüstri mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ3: Karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini, süreci ya da ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, insan, malzeme, bilgi, teçhizat, enerji ve finansman boyutlarıyla, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ4: Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ5: Karmaşık endüstri mühendisliği problemlerinin veya araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve sürekli iyileşmeyi sağlama becerisi.
PÇ6: Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ7: Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; İngilizce etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ8: Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ9: Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ10: İş hayatında girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınmaya dayalı sistemlerin geliştirilmesi kapsamında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişim yönetimi programlarını uygulama becerisi.
PÇ11: Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.