Tekstil Giyim Ayakkabı ve Deri Bölümü

HAKKIMIZDA

TANITIM

Amaçlar

Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Programın amacı; her türlü küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde, iplik, dokuma, örme, terbiye dairelerinde görev yapabilecek gerekli ara teknik elemanların yetiştirilmelerini sağlamaktır.

 

Hedefler

Programda verilen eğitimin ardından mezun olan teknikerlerimizin kolay bir şekilde istihdam edilmesi veya DGS ile üst eğitim kurumlarına geçiş yaparak eğitimlerini sürdürmeleridir.

 

Tarihçe

1987-1988 Eğitim-Öğretim Yılında Selçuk Üniversitesi Ereğli Meslek Yüksekokulu adı altında kurulan okulumuzda, Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü; 1987-1988 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren Tekstil (NÖ) programı, 2001-2002 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Tekstil (İÖ) programı, 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılından Moda-Konfeksiyon programı ve 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Giyim Üretim Teknolojisi programında eğitim vermiştir. 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ikinci öğretim kontenjanının kapatılmasıyla Tekstil Teknolojisi (NÖ) ve Giyim Üretim Teknolojisi programlarında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölümümüz bünyesinde 1 Yardımcı Doçent ve 5 Öğretim Görevlisi bulunmaktadır.


Kazanılan Derece

Programımızdan başarı ile mezun olan öğrencilerimiz Ön Lisans Diplomasına sahip olarak, Tekstil Teknikeri ünvanı kazanırlar.

 

Program Profili

Sanayi devrimine kadar daha çok, bir sanat veya zanaat olarak icra edilen Tekstil üretimi bilhassa buhar gücünün tezgahlarda kullanılmasıyla beraber dev bir endüstriye dönüşmüştür. Bu esnada tekstil materyalleri ve prosesleri hakkındaki bilgilerin son derece sınırlı ve yetersiz olduğu anlaşılmış ve bu konudaki eksiklikleri gidermek, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak üzere 19. yüzyılın 4. çeyreğinde ilk Tekstil bölümleri kurulmuştur.
Tekstil kısaca "Her türlü elyaftan yüzey elde etme sanatı ve teknolojisi" olarak tanımlanabilir. Elyafın yüzey haline gelmesi için birçok işlemden geçmesi gerekir. Bu işlemlerin her biri doğrudan Tekstil bölümünün sorumluluk alanına girer.