Üniversitemizde Selçuklu Medeniyeti Seminerleri Başladı

02.02.2015

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Mevlana Amfisinde Selçuklu Medeniyeti Seminerlerinin birincisi gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Fikret Karapınar, Dikkat ve Simurg Öğrenci Toplulukları ve çok sayıda dinleyici katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş konuşmasında Selçuklu Medeniyetini anlamanın ve anmanın büyük tarihi önem arz ettiğini kaydetti. Geçmişimizi bilmeden geleceğimizi göremeyeceğimizin altını çizen Altıntaş; bu büyük medeniyetin tüm insanlığı aydınlattığını Selçuklunun sadece taşa, tuğlaya, çiniye ışık tutmadığını, her şeyden önce Selçuklu Medeniyetinin farklılıklarla bir arada yaşamanın pratiğini, bugünün insanına gösterdiğini ifade etti.

Selçuklu Üzerine Daha Çok Çalışmak Gerekiyor

Programın hem tarihi anlamlandırmak hem de bu çerçevede öğrenci topluluklarının bir araya gelip birlikte çalışma yürütmüş olmalarının kıymetini kavramak adına birlikteliğin önemine değinen Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ortak çalışmaların, beraberce bir şeyler üretmeyi ve kardeşliği artıracağını kaydetti. Osmanlıyı anlamak isteyenlerin önce Selçukluyu iyi okuması ve iyi anlaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Şeker, Selçuklunun İran’da, Irak’ta bulunan akademisyenler tarafından çalışıldığını, ülkemizde de Selçuklu üzerine daha çok çalışmak gerektiğine de vurgu yaptı. Toplantının öğrenciler için verimli olacağını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Şeker, Konya’nın bir Selçuklu başkenti olarak koruduğu değerlerle, eserlerle ciddi bir birikime sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mikail Bayram ise Türkiye Selçukluları Dönemindeki Anadolu’nun fethi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Anadolu’nun fethinin hiç kolay olmadığını kaydeden Bayram, Müslümanların bu fetihte neler yaşadığını anlattı. Anadolu’nun ancak Selçukluların zuhurundan sonra fethedildiğini belirten Bayram şöyle devam etti: “Kendisi tarihçi olan Uzun Firdevsi, Selçukluların Anadolu fetihleriyle ilgili olarak Velayetname eserinde fethin nasıl gerçekleştirildiğini anlatıyor. Orada Türklerin 3 ayrı zamanda Anadolu fethettiklerini söylüyor. Birincisi Selçuklu Devleti kurulduktan sonra Bizans’ın olduğu bölgeleri istila etmesiydi. Bu tarih Malazgirt Meydan Muharebesinden önceye dayanır. İkincisi Türkler’in-Oğuzların Anadolu’ya gelişi, üçüncüsü ise Selçukluların Malazgirt Zaferidir. Bu zaferle Anadolu fiilen fethedilmiş oldu.”

Romen Diyojen’in generallerinin Alparslan’ın eline esir düştüğünü de hatırlatan Bayram, bu askeri zaferden sonra Türklerin Anadolu’ya gelmelerinin resmiyet kazandığını söyledi. Öğrencilerin sorularının Prof. Dr. Mikail Bayram tarafından cevaplanmasının ardından program sona erdi.

Paylaş