Üniversitemiz Öncülüğünde ‘Otizm’ Konuşuldu

19.04.2024
Otizm Çalışmaları UAM

Üniversitemiz Otizm Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi öncülüğünde, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) ev sahipliğinde Otizm Paneli düzenlendi.
 
Konuşmacı olarak Eğitimci ve Yazar Prof. Dr. Gönül Kırcaali İftar ile Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necdet Karasu’nun katıldığı programa Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer, Üniversitemiz Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakan Sarı, SOBE Vakfı Eğitim Direktörü Dr. Alperen Sağdıç, Üniversitemiz Özel Eğitim Bölümü, Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Koçak ile çok sayıda akademisyen, öğrenciler ve davetliler katıldı.
 




Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Özel Eğitim Bölümü, Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Koçak, otizmli bireyler ve eğitim uygulamaları hakkında bilgi verdi.
 
Otizm spektrum bozukluğunun (OSB) sosyal etkileşim ve iletişimde zorluklara yol açtığını, ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Koçak, “Otizmli bireylerin sosyal etkileşim ve iletişimde yaşadığı zorluklar, başkalarıyla bağlantı kurmalarını ve ilişkiler geliştirmelerini engelleyebilir. Otizmli bireyler, yüz ifadelerini, beden dilini ve ses tonunu anlamak ve kullanmakta zorluk çekebilirler. ABA Otizm Eğitimi ve ABA Otizm Eğitimi ile ortaya TEACH, PECS ve ODD gibi uygulamalar, OSB’li bireylerin çevreye ve çevrenin bir parçası olan topluma uyumunu temel alır. Onun için OSB ile ilgili tüm paydaşların iş birliği, bu bireylerin eğitimi ve gelişiminde çok büyük önem arz etmekte. Bu iş birliği sürecinin en önemli paydaşları, SOBE Vakfı gibi sivil toplum kuruluşları, SOBE Eğitim ve Yaşam Merkezi gibi eğitim merkezleri ve akademik temeli oluşturan üniversitelerdir. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü, Özel Eğitim Ana Bilim Dalı ve Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Ana Bilim Dalı olarak bu önemli eğitim süreçlerinin parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Üniversitemiz, özel eğitim alanında binin üzerinde lisans ve lisansüstü öğrencisi ile her yıl yüzlerce öğrenciye ulaşan ve eğitim desteği veren Otizm Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile, Üniversitemiz tüm fakülte bölümlerine hizmet eden Engelli Öğrenci Birimi ve Koordinatörlüğü ile, Engelsiz Yaşam ve Down, Otizm Sosyal Destek Topluluğu ve sayıları 500’ü aşan gönüllüleri ile bu sürecin temel paydaşlarından biriyiz. Son olarak her çalışmamızda en büyük destekçimiz Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu’ya, Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanlığımıza, otizm eğitimi alanında ülkeye yeni bir ufuk açan SOBE’ye, davetimizi kabul edip yalnız bırakmayan Prof. Dr. Gönül Kırcaali İftar ve Prof. Dr. Necdet Karasu hocalarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.
 


SOBE Gibi Merkezlerin Sayıları Artmalı
 
SOBE gibi merkezlerin ülke genelinde artması gerektiğini, bu konuda yapılan çalışmaların kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer ise, “SOBE gibi merkezlerin artması toplumumuza ve ülkemize çok büyük faydalar sağlayacaktır. Otizmli bireylerin toplumla yakınlaşması, toplum içerisinde yer edinmeleri için erken tanı, teşhis, doğru teknik, yöntem ve eğitimlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sadece eğitim merkezlerinde verilen eğitimlerle değil, gündelik hayatta devamlılığı da çok önemli” diye konuştu.
 


Böyle Önemli Bir Etkinliğe Ev Sahipliği Yapmaktan Gurur Duyuyoruz
 
‘Böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan çok büyük gurur duyuyoruz’ diyerek sözlerine başlayan SOBE Vakfı Eğitim Direktörü Dr. Alperen Sağdıç da, “SOBE olarak, 96 eğitim personelimiz ile 360 otizmli çocuğa hizmet veriyoruz. Selçuklu Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Meram Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Hatay deprem bölgesinde 2 konteyner sınıf olmak üzere 3 şubemiz var. Öğrencilerimizin çok büyük bir kısmı burslu. Hiçbir ödeme yapmadan eğitim hizmeti alıyorlar. SOBE olarak hizmetlerimiz 360 öğrenci ile sınırlı kalsın istemiyoruz. Başta ülkemiz olmak üzere dünya genelinde ulaşabildiğimiz tüm otizmli çocuklara ve bireylere yarar sağlayabilecek projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamdaki çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 




Açılış ve protokol konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Üniversitemiz Otizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakan Sarı’nın yaptığı Otizm Paneli’nde, Eğitimci ve Yazar Prof. Dr. Gönül Kırcaali İftar, dünyada ve Türkiye’de otizmin dün, bugün ve yarınını anlattı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necdet Karasu ise ‘Disiplinlerüstü Yaklaşımda Otizm’ konulu konuşma gerçekleştirdi.
Paylaş