Üniversitemizde Prof. Dr. Osman Okka, Konvansiyonel ve İslami Faiz Anlayışı Konulu Konferans verdi.

14.05.2015

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Buluş, AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Genel Sekreter Hanifi Sert, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Diken, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Abdullah Büyükatıcıgil, Personel Daire Başkanı Ömer Doğan, üniversitemizden akademisyenler ile öğrenciler katıldı.  

Prof. Dr. Osman Okka, ekonomik politikalarda istikrarın önemli olduğunu, küresel krizden şu ana kadar fazla etkilenmeyen ülkemiz ekonomisinin de ekonomik politikaları dirayetle uygulayacak tek parti iktidarına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Okka, koalisyonların global ekonomik krizi önleyecek yapıya sahip olamayacağına dikkat çekti.

“Toplumda faizin sıradanlaşması ve tasarruftan uzaklaşılması ekonomimizin en önemli sorunu.” diyen Prof. Dr. Osman Okka, yerli üretim ve tüketimin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Okka vatandaşlara; “Hepimiz, vergi ödenmesi konusunda kendimizi gözden geçirmeliyiz. Sadakatli olmalıyız. Bireysel tüketici israf ekonomisini körüklememeliyiz.” şeklinde tavsiyelerde bulundu ve paradan para kazanılmasının önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’deki bankacılık sektöründe yüzde 5-6 civarında yeri olan katılım bankacılığının artırılmasının reel sektörü destekleyeceğini söyleyen Okka bu sayede üretimin de yükseleceğini ifade etti.

Okka konvansiyonel faizin tüketiciye, firmalara ve Türkiye’ye pek çok zararının olduğunu belirtti. Türkiye bütçesinin senelik yaklaşık 25 milyar TL’sini bankacılık sektörünün oluşturduğunu söyleyen Okka; faiz gelirlerinin çoğunun da yabancı bankalara gittiğini dile getirdi. Okka; Türk bankacılık sisteminin yaklaşık % 48’inin, borsanın yaklaşık % 65’ inin ve toplam yatırım firmasının ise yaklaşık 41 bin adedinin yabancı firmalara ait olduğunu belirtti.

Soru-Cevap bölümünün ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in Okka’ya hediye takdimiyle program sona erdi.

Paylaş