Üniversitemizde Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Tarihi Devamlılık Konferansı Düzenlendi

03.11.2014

Üniversitemiz Tarih ve Kültür Topluluğunun organizasyonuyla Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonunda Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin’in sunumuyla ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Tarihi Devamlılık’ konferansı gerçekleştirildi.

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Köstüklü: “Şu anda çok önemli bir konuyu konuşmak için buradayız. Türkiye’nin geleceğiyle yakından alakalı bir konuyu ele alacağız. Bizim tarihimiz 600 yıllık Osmanlı tarihiyle sınırlı değil. Türk çocuğuna kendine güven duygusunu inşa edecek bir tarihi gereklilikten bahsedeceğiz.” sözlerinin ardından; tarihi derinlik ve devamlılıktan mahrum bir eğitim sistemi veya eğitim anlayışı konacak olursa çocuklarımızda kimlik duygusu ve kendine güven duygusu büyük zarar görecek diyerek bu konferansın fevkalade anlamlı ve faydalı olacağını söyledi.

Türkiye’de son yıllarda kutuplaşmaların arttığını ve ciddi anlamda coğrafi bölünme tehlikesine girildiğini söyleyerek tarihi devamlılığın bu yüzden önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vahdettin Engin: “Bizim aslında Anadolu coğrafyasında 1000 yıllık bir tarihi gerçeğimiz var. Türkiye’nin birçok problemi var, eğer problemleri 1923’te başlamış olarak kabul edersek bunları anlamlandırmada güçlük çekeriz. 19. yüzyılı iyi anlamadan 20. yüzyılı anlayamayız.” dedi.

Her şey Osmanlıyla bitmiştir veya her şey Cumhuriyetle başlamıştır şeklinde bir algının kabul edilemeyeceğini söyleyen Engin; Osmanlı yıkılarak Türkiye Cumhuriyeti kuruldu şeklinde bir söylemin doğru olmadığını, Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçişte hanedan değişmiş, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişte ise rejim değişmiştir diyerek müesseslerin yok olmadığını devamlı aktarıldığını sadece ismin değiştiğini söyledi. 

Paylaş