Üniversitemizde Konya’da Geçmişten Geleceğe Özel Eğitim Paneli Gerçekleştirildi

03.12.2014

Dünya Engelliler Günü münasebetiyle, Engelsiz Üniversite Birimimiz ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından “Konya’da Geçmişten Geleceğe Özel Eğitim” başlıklı bir panel düzenlendi. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Salonunda düzenlenen panelde “STK’lar açısından” özel eğitim değerlendirildi. Panele; AKEF Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, AKEF Özel Eğitim Bölüm ABD Başkanı Doç. Dr. Hakan Sarı, dernek başkanları, öğrenciler, engelli vatandaşlarımız ve aileleri katıldı.

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı ve Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Türkiye Spastik Engelliler Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Beyza Çiltaş, Yeryüzü Meleklerini Koruma Derneği Başkanı Fatma Menekşe, Mevlana Görme Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Kandemir, Sevgi-Der Başkanı Avukat Elif İlhan ve engelli çocuklara sahip aileler adına konuşan Fatma Tarhan’ın panelist olarak katıldıkları programın oturum başkanlığını Doç. Dr. Hakan Sarı yaptı.

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanımız ve Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık konuşmasında; 2009 yılında kurulan bir dernek olduklarını belirterek bu derneğin Konya’da daha önceden kurulmuş olması gerektiğinin altını çizdi. Dernek bünyesinde kendilerine destek verilen ailelerin bazı sıkıntılarına dikkat çeken Kırbıyık: “Bazı fırsatçı kişiler tedavi maksadıyla otistik çocuğa sahip aileleri kandırıyorlar. Bu sebeple ailelerimiz için bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik.  Bu toplantıların çok faydalı olduğunu düşünüyorum.  Ayrıca morallerini yükseltmek adına çeşitli konferanslar ve geziler düzenledik. Eğitim her zaman ki gibi çok önemli. Bu anlamda özel eğitimci sayısının arttırılmasını istiyoruz. Spor alanında da otizmde uzmanlaşmış antrenman hocalarına ihtiyaç var. Dert çok diye hiçbir şey yapmamak doğru değil, bir yerden başlamak gerekiyor.” dedi.

Türkiye Spastik Engelliler Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Beyza Çiltaş ise, bugüne kadar anne bilgilendirme toplantıları yaptıklarını ve hatta daha anne adayları nişanlıyken eşleriyle aralarındaki iletişimi güçlendirmek için çaba sarf ettiklerini belirterek, derneklerinin iletişime yönelik çalışmalarından bahsetti.

Yeryüzü Meleklerini Koruma Derneği Başkanı Fatma Menekşe de yaptığı konuşmada; Çalışmalarında her zaman kendisini engellilerin yerine koyarak düşündüğünü söyleyerek:  “Engelliler çocuk olsun, genç olsun, yaşlı olsun hepsi de bizim canımız ciğerimiz. Derneğimiz, Konya’da ilk defa “Zihinsel Engelli Eğitimi” başlattı. O güne kadar evlerde saklı tutulan zihinsel engelliler böylece gün yüzüne çıktı, okula geldi, öğretmenleri oldu. Sosyal hayatın içinde yer almaya başladılar.” dedi.

Mevlana Görme Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Kandemir; amaçlarının görme engellileri topluma biraz daha adapte etmek, toplumla kaynaşmalarına yardım etmek olduğunu ifade ederek: “Sporun birleştirici gücünden faydalanarak engelli arkadaşlarımıza biraz daha özgüven duygusu ve bağımsız hareket edebilme yeteneği kazandırmak istiyoruz. Bu amaçla da çeşitli sportif faaliyetler düzenliyoruz. AB projeleri geliştirmeye çalışıyor ve bu yönde başvurular yapıyoruz. Sosyal faaliyetler olarak da geziler ve piknikler düzenliyoruz.” şeklinde açıklamalar yaptı.

Sevgi-Der Başkanı Avukat Elif İlhan; 1992 yılında Konya’da engellilere yönelik kurulan ilk ve tek dernek olduklarını ve o günden beri de dernek başkanlığını yaptığını vurgulayarak: “Hiçbir engelliyi ayırt etmeden imkânlarımız ölçüsünde hizmet etmeye çalıştık. Sevginin her türlü zorluğu çözeceğine inanıyorum. Engelli olsun engelsiz olsun bize ihtiyacı olan her çocuğa hizmetimiz devam ediyor. Engelli çocuğu olan annelerin yanında olmak çok önemli çünkü, engelli çocukla baş başa kalan bu sorumluluğu tek başına yüklenen annelerdir. Annelerle de dernekte toplantılarımız oluyor.” şeklinde konuştu.

Son olarak engelli çocuğa sahip aileler adına konuşan Fatma Tarhan ise, hem kendisinin engelli olması hem de engelli bir çocuğa sahip olmasının getirdiği sıkıntılardan bahsederek yaşadıklarını anlattı. Tarhan; Rehberlik Araştırma Merkezinde gerçekleştirdikleri faaliyetler ve engelli çocuğa sahip ailelere yaptıkları ev ziyaretleri hakkında da anılarını, katılımcılarla paylaştı.

Dernek başkanlarının ortak bir söylem olarak sosyal etkinliklerini yapabilecekleri bir yer taleplerini dile getirdikleri panelde ayrıca, vatandaşlarımızın engellilik konusunda bilinçlendirilmesi, engellilerin ulaşım araçlarında yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri, hem engellilerin hem de vatandaşlarımızın kendilerine tanınan yasal haklar hakkında bilinçlenmesi, özürlü danışma hattının oluşturulması, engelli annelerinin bilinçlendirilmesi, bütün engellileri kapsayan bir merkezin oluşturulması gibi konularda da talep, görüş ve önerilerini dile getirdiler. Programın sonunda panelistler davetlilerin çeşitli sorularını cevaplandırdılar.

 

Paylaş