Üniversitemizde Kamu Yönetiminde Çağdaş Gelişmeler ve Değişim Yönetimi Konulu Konferans Düzenlendi

16.12.2014

Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda “Kamu Yönetiminde Çağdaş Gelişmeler ve Değişim Yönetimi” konulu bir konferans düzenlendi. TODAİE Emekli Genel Müdürü Prof. Dr. Eyyüp Günay İşbir’in verdiği konferansa; Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Yönetim Barınma ve Güvenlik İhtiyacından Doğdu

Dekan Prof. Dr. Abdulkadir Buluş’un selamlama konuşmasının ardından TODAİE Emekli Genel Müdürü Prof. Dr. Eyyüp Günay İşbir konferansında; Kamu Yönetimi konusunun Türkiye için 1970’li yıllarda yeni yeni konuşulan bir disiplin olarak ortaya çıktığını belirterek, dünya üzerinde Kamu Yönetimi ve İdare Hukuku arasında ülkelerin benimsedikleri sistemin farklı olmasından kaynaklanan bir düzenin varlığından bahsetti. İşbir: “ Önceden bu iki disiplin birbirlerinin alternatifi gibi görülsede daha sonra birbirlerinin tamamlayıcısı olduğu fikir birliğine varıldı. İdare Hukuku daha çok devlet yapısı içindeki idari birimlerin birbirleriyle ilişkisini hukuk açısından değerlendirirken, kamu yönetimi ise hukukun ağırlıklı olmadığı ama bir takım yönetim ilkelerinin ön plana çıktığı bir disiplindir. İkisi arasındaki farka bakıldığında birbirlerini tamamlarlar.” dedi. İkisinin de inceleme alanının yönetim olduğuna dikkat çeken İşbir, yönetimin Maslow teorisine göre en basit en temel ihtiyacı olan barınma ve güvenlik ihtiyacından doğduğunu anlatarak artık günümüzde yönetim anlayışının değişerek  “ Etkin Yönetim nasıl olursa daha iyi bir hizmet verilir? ” sorusuna cevap arandığını söyledi.

Küreselleşme ile birlikte kamu yönetimi içerisinde çeşitli olguların ortaya çıktığını söyleyerek bu süreci etkileyen faktörlere ve bu olgulara değinen İşbir; bilgi ekonomisi, ekonomik ilişkiler, ekonomik işbirliği, toplam kalite yönetimi, yönetici ve liderlik arasındaki farklar gibi konularda bilgi ve yorumlarını paylaştı.

Klasik Kamu Düzeni Yeniliği Tehdit Kabul Eder

Kamu Yönetimindeki değişimler ve yenilikler hakkında ise; kamu kurum ve kuruluşlarının toplumsal, ekonomik yapıdaki gelişme ve değişmelere ayak uydurması gerektiğini vurgulayarak, bu gelişim ve değişim sürecinde yöneticilerin çağdaş yönetim tekniklerine göre eğitilmeleri ve ülke ihtiyaçlarına cevap verebilen nitelikte insan gücü planlaması yapılması gerektiğini söyledi. İşbir: “ Özel sektör için yenilik ekonomik bir katma değerdir fakat kamuya bakıldığında, klasik kamu yönetimi ile yeni kamu yönetimi arasında farklar vardır. Klasik kamu yönetimi, yeniliği; mevcut düzene bir tehdit gibi görür ve eski düzenin bozulmasından korkarak gerçekten kamu yönetiminde bir değişime ihtiyaç olup olmadığını düşünür. Yeni kamu yönetimi anlayışı ise vatandaşın memnuniyeti noktasına eğilir ve ekonomik gücü artırmayı amaç edinerek, devletin yürütmüş olduğu hizmetleri daha iyi bir yere taşımak adına yönetimin niteliğini değiştirmeye ve gerçekleştirmeye çabalar.  Bunu yaparken de yönetim bilimi, ekonomi, örgüt yönetimi ve işletme yönetimi ile birlikte hareket eder. ” dedi.

Teorik bilgilerden ziyade gündelik hayattan da örnekler vererek öğrencilerin konuya katılımını sağlayan Prof. Dr. Eyüp Günay İşbir, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularına da cevap verdi. Konferansın sonunda Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, katılımından ötürü Prof. Dr. Eyyüp Günay İşbir’e plaket takdim etti.  

Paylaş