Üniversitemizde Irak Cumhuriyeti ve Ortadoğu’da Sağlık Sistemleri Konferansı Düzenlendi

19.12.2014

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesinin düzenlediği “Irak Cumhuriyeti ve Ortadoğu’da Sağlık Sistemleri” konulu konferans Tıp Fakültesi Prof. Dr. Asım Güngör Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Öğretim Görevlisi Hussein Thannon Ali Al-Bayatı’nın konuşmacı olduğu konferansa; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, Fakülte Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Nazmi Zengin, Dekan Yardımcımız Yrd. Doç. Dr. Ayhan Uludağ, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aydan Yüceler, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Hussein Thannon Ali Al-Bayatı Ortadoğu ülkelerinin birçoğunu gezdiğini ve hastaları yakından inceleme fırsatı bulduğunu belirterek Ortadoğu ülkeleri ile Türkiye’deki hastaneler arasında yönetim ve mali finans farkı olduğunu söyledi. Irak’ta hastanelerin yetersiz olduğunu söyleyen Hussein Thannon: “ Tıp fakültesi hastanesi Arap ülkelerinin hiçbirinde yok. Yalnız Türkiye’de Tıp Fakültesi hastanesi var. Tıp Fakültesi projesi için Türkiye’ye gönderildim. 2007-2010 yılları arasında incelemeler yaptım. Bağdat, Musul, Basra illerinde Tıp Fakültesi hastanesi kurulmaya başlandı. Bu hastaneleri Türk şirketleri yapıyor, fakat Türklerin yaptığı bu hastaneleri bombaladılar. Bütün Arap devletlerindeki ortak sorunlardan biri de hemşire yetersizliği. Hiç kimse hemşire olmak istemiyor. Hemşire olmadan da sağlık işleri yürümez.” diyerek bu sistemin bir bütün olduğunu doktor ne kadar önemliyse temizlik personelinin de hemşirenin de o kadar önemli olduğunu vurgulayarak Türkiye ve Irak’taki hastanelerin yönetimini ve genel durumunu karşılaştırarak detaylı bilgiler verdi.

İdareye bilim olarak bakmayan milletler geri kalmıştır diyen Hussein Thannon: “ Bizim milletimizde ise herkesin müdür olabileceği gibi yanlış bir düşünce var. Oysa bir müdür idare bilimine hâkim olmalı. Irak ve Arap ülkelerinde hastane ve ilaçlar ücretsiz fakat hizmetin nitelik ve kalitesi çok düşük. Doktor ve hemşirelerimiz çok başarılı ama tıpta başarılı değiliz. Bunun nedeni ise düzensizlik. Para ve ilim var, ama ülkede düzen yok. ” tespitlerinde bulundu.

Hussein Thannon; Irak’taki hastanelerde yemek, temizlik ve bilgi işlem merkezi konularında bir düzen olmadığını düzene, idareye çok ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, hastanenin sadece tedavi olunan bir yer olmadığını hastanelerin tedavi, eğitim-araştırma ve sosyal bir yer olduğunu vurguladı.

Paylaş