Üniversitemizde Genç İlahiyat Programı ve Mustafa Cihat Konseri

11.12.2014

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Radyo Televizyon Daire Başkanlığı tarafından organize edilen ve Diyanet TV'de yayınlanacak olan sunuculuğunu Mustafa Cihat'ın yaptığı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı'nın konuşmacı olarak katıldığı Genç İlahiyat programının çekimleri Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

“Şehir ve Medeniyet” konusunun işlendiği programa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhsin Kar, İl Müftüsü Ali Akpınar, İlahiyat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci  katıldı. 

Mustafa Cihat’ın sorularını yanıtlayan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı öğrencilere şimdiye kadar merak ettikleri şeyleri, geçmişten günümüze tarihi hareketlilik çevresinde cevapladı. Prof. Dr. Arı 80 yıldır bazı şeylerden uzak kaldığımızı ve bu süre zarfında Osmanlı Devleti’nin, Selçuklu Devleti’nin neleri başardıklarını, onların nasıl bir medeniyet telakkisi içinde olduklarını bilmediğimizi vurguladı. İslam Dünyasının şu anda iyi bir yerde olmadığını, Batı’dan örnek alarak şehirler kurduğumuzu ifade eden Prof. Arı şunları kaydetti: “ Dinin tarihi bir seyri olduğu gibi şehirlerin de tarihi bir seyri var. Bu seyirler boyunca medeniyetleri etkileyen siyasi gelişmelerdir. Hangi devlet o bölgeye hâkimse orası onların imarındadır. Osmanlı Devleti’nin Abbasilerin eski şehirlerini ihya etmesi gibi örnekler verebiliriz. İstanbul Roma’nın bir parçasıyken nasıldı, Osmanlı himayesine geçince nasıl bir İslam şehri oldu bunlar düşünülmelidir. Tarihi seyir değiştikçe üzerinde yaşanan şehirlerde o ölçüde renk değiştirir. ”

Kültür ve şehir arasındaki bağlantılara da değinen Prof. Dr. Arı; yerleşik hayatta Emevi Hilafetinde bambaşka bir seyir takip ederken, Abbasi Hilafetinde pek çok şehirde daha büyük bir İslam Medeniyeti kurulduğunu kaydetti. Buna örnek olarak Halife Mansur’un kurduğu Bağdat’ı örnek veren Arı; Bağdat’ın hem İslam Medeniyetinin kurduğu bir şehir hem de Babil’in üzerine kurulan bir şehir olması hasebiyle önem arz ettiğini ifade etti.

Osmanlı Devletinde Burjuva Yoktu

Prof. Dr. Bülent Arı, Batı şehirlerinde ve yaşamında burjuvazinin olduğunu ancak Osmanlı’da burjuva olmadığını şu sözlerle kaydetti: “ Batılılar burjuvazinin bir şehirde olmamasını gerilik olarak adlandırırlar ancak bu bir gerilik değildir. Osmanlı sermaye hareketleriyle halkın ezilmesine izin vermemiştir. Çünkü sermaye biriktiği zaman kölelik düzeni gelir. Osmanlı’da temayüz eden devlet sisteminde burjuva sınıfına yer verilmemiştir. ” Osmanlı’nın şehirleşmeyi şenlendirme taktiğiyle yaptığını söyleyen Arı, şehirler nüfuslandırılırken insanların da tarımla, hayvancılıkla geçimlerinin sağlandığını bu sayede hem toplumsal hem de ekonomik anlamda şehirleşmenin ilerletildiğini kaydetti.

Tarihten Ders Almalıyız

Geçmiş medeniyetlerin yıkılış sebeplerinin araştırılıp onların yaptıkları hataları yapmamakla işe başlanması gerektiğini vurgulayan Arı, güçlü medeniyetler için tarihten ders alınması gerektiğinin altını çizdi. Tarihteki devletlerin, medeniyetlerin yaptıkları hataları tekrarlamazsak ülke olarak önümüzün açılacağını söyleyen Arı, İslam Medeniyetinin sadece Türkiye’ye has bir şey olmadığını ve 21. yüzyılda ileriye gitmek istiyorsak tüm İslam devletlerinin güçlerini birleştirmesi ve bu anlamda gayret göstermesi gerektiğini kaydetti. Avrupa’nın silkelenerek kendine geldiğini ancak İslam dünyasının henüz kendine gelemediğinin altını çizen Arı; medeniyet, şehir, tarih gibi konularda literatür taramalarının yapılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Bülent Arı’ya ve Mustafa Cihat’a Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhsin Kar’ın plaket; İlahiyat Fakültesi öğrencilerimizin de çiçek takdimiyle program sona erdi.

Programın ardından programın sunuculuğunu yapan sanatçı Mustafa Cihat tarafından öğrencilerimize konser verildi.

 

Paylaş