Üniversitemizde Bilgi Güvenliği Günleri Başladı

23.10.2014

Üniversitemiz Özgür Yazılım Topluluğu tarafından organize edilen "Bilgi Güvenliği Günleri" Köyceğiz Kampüsü Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi konferans salonunda başladı.

Etkinliğin ilk konukları Bilgi İşlem Daire Başkanımız Yrd. Doç. Dr. Ali Osman Çıbıkdiken ve Bilgisayar Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencimiz Halil İbrahim İlhan’dı.

Bilgi güvenliğinin gündeme getirilmesinin nedeninin, ülkemizde ve uluslararası alanda özellikle devletlere ait mahrem bilgilerin dinlenerek ya da kopyalanarak ele geçirilmesi ile ilgili ülke ve dünya gündemindeki haberlerin yaygınlaşmasından dolayı olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Ali Osman Çıbıkdiken: “Eğer gelişmiş bir teknolojiye sahip olmazsak, gelişmiş teknolojiye sahip ülkeler bizdeki her şeyi dinler, kendi politika ve stratejilerini buna göre geliştirirler. Biz başkasını dinlemek için değil kendimizi savunma amaçlı bu konuları öğrenmeliyiz. Bence bilgi güvenliği, Türkiye’nin de gündeminde olması gereken milli bir konudur.” dedi. Amaçlarının bu konuyla ilgili olan bilgisayar mühendisliği, bilgisayarla ilgili elektrik elektronik bölümler, bilgisayar öğretmenliği gibi bölümlerde farkındalık oluşturmak olduğunu söyleyen Çıbıkdiken, bu nedenle perşembe günleri bu konularla ilgili bilgiler vereceklerini vurgulayarak bilgiye sahip olanları değil bu işe gönül verenleri etkinliklerde görmek istiyoruz diyerek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra “Mobil Cihazlarda Bilgi Güvenliği” konulu sunumunu yapmak için kürsüye gelen Bilgisayar Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencimiz Halil İbrahim İlhan, Bilgi güvenliğini sağlamanın aslında kendi elimizde olduğunu, bunun için bilgisayar konusunda uzman olmamız gerekmediğini, öncelikle kendi bilgilerimize sahip çıkarak güvenliğimizi sağlayacağımıza dikkat çekerek konuşmasına başladı. İlhan: “Günümüzde telefonda barındırdığımız bütün kişisel bilgilerimiz sanal âlemde yer alıyor. Tanımadığımız kişilerden gelen e-postalardan ve mesajlardan kaçınmalıyız. Artık sosyal medyayı etkin olarak kullanıyoruz, eğer dikkatli olmazsak özel bilgilerimiz üçüncü şahısların eline geçebilir.” dedi.

Özellikle herkese açık ağlarda internet kullanırken dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken İlhan; bedava olduğu için kullanılması cazip gelen açık ağları zorunlu olmadıkça kullanmamamızı çünkü kötü niyetli kişilerin ruhumuz bile duymadan bütün bilgilerimizi ele geçirebileceğine dikkat çekti. 

Paylaş