Üniversitemizde Almanya’da Lisans, Yüksek Lisans Eğitimi ve Interrail Ulaşım Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

26.12.2014

Üniversitemiz Kültür ve Turizm Topluluğu tarafından düzenlenen Almanya’da Lisans Ve Yüksek Lisans Eğitimi konulu bilgilendirme toplantısı AKEF Erol Güngör Konferans Salonunda yapıldı. Toplantıya Almanya’da eğitim gören Taylan Hüseyin Sağlam ve Murat Altuntaş konuşmacı olarak katıldı.  Programa ayrıca Turizm Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Raif Parlakkaya, Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Dinç, Bestami Köse ve çok sayıda öğrenci katıldı

İlk olarak konuşmasını yapan Taylan Hüseyin Sağlam, Almanya’da eğitim şartları, lisans, yüksek lisans imkânları ve Almanya’da okumanın getirilerini üniversitemiz öğrencileriyle paylaştı. Sağlam; Almanya’da eğitim almanın diğer Avrupa ülkelerine nazaran çok daha ekonomik olduğunu ve Almanya’daki üniversitelerin öğrenciye çeşitli imkânlar sağladığını anlattı. Düşük maliyetlerle Almanya’da okunabileceğini söyleyen Sağlam, orada harç gibi bir kavramın olmadığını öğrencilerden harç alınmadığını söyledi. Almanya’da staj yapmayı öğrencilere öneren Sağlam, şunları kaydetti: “Almanya’da 400 üniversiteden birini tercih edebilir orada staj yapabilirsiniz. Orada yaptığınız staj size Türkiye’de pek çok kapıyı açacaktır. Mevcut durumda Almanya’da 22 bin Türk öğrenci var. Bu da sizin orada hiç yabancılık çekmeyeceğinizi gösteriyor. Almanya’yı tercih etmeniz ve oradaki avantajlardan faydalanmanız sizin yararınıza olacaktır.”

Almanya’da üniversite hazırlık eğitimi olmadığını hatırlatan Sağlam, Almanya’da bir üniversiteye hangi şartlarda ve nasıl başvurulacağını öğrencilere açıkladı. Sadece 250 euroluk bir biletle 6 ay boyunca bütün ulaşım araçlarına binilebileceğini söyleyen Sağlam bu ve bunun gibi kolaylıkların Türk öğrencilerin Almanya’da eğitimi tercih etme sebebi olduğunu söyledi.  

Dil Eğitimi Almanya’da Alınabilir

Taylan Hüseyin Sağlam’ın ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Murat Altuntaş Almanya’da dil bilme ve öğrenme konusuna değindi. Almanların özgeçmiş konusuna çok dikkat ettiklerini, bir üniversiteye başvururken evrakların titizlikle hazırlanması gerektiğini söyleyen Altuntaş vize, şartlı kabul, dil eğitimi gibi konularda öğrencileri aydınlattı. Bir öğrencinin sorusu üzerine Almanya’ya ilk giderken Almanca bilmenin gerekmediğini orada dil kursunu tamamlayarak DSH sınavını vermek gerektiğini vurgulayan Altuntaş, şartlı kabul almadan dil kursu kaydı yaptırılmamasının önem arz ettiğini kaydetti.

Konaklama Problemi Yaşamayacaksınız

Almanya’da oturduğu evi iki arkadaşıyla paylaşan Altuntaş konaklamanın hiç problem teşkil etmediğinin altını çizdi. Konaklama üzerine öğrencilerden gelen soruları Altuntaş şöyle yanıtladı: “Almanya’da apart daireler var, eşyalı ve eşyasız kiralayabilirsiniz. Üniversitenin yurtlarında kalabilir yabancılarla kaynaşarak dil öğrenebilirsiniz. Yine okurken, yıllık 120 gün izinle çalışabilir kendi paranızı kazanabilir ve istediğiniz şartlarda bir evde oturabilirsiniz. Sizin çabalarınızla da alakalı olarak Almanya’da eğitim çok keyifli ve kolay olacaktır.”

Interrail Ulaşımla Dünyayı Gezebilirsiniz

Programın konuklarından Bestami Köse de öğrencileri Interrail ulaşım konusunda bilgilendirdi. Interrail ulaşımda bir tren biletiyle Avrupa’nın tüm şehirlerinin gezilebileceğini anlatan ve bunun hangi şartlarda olabileceğini öğrencilerle paylaşan Köse bu konuda şunları kaydetti: “Interrail ulaşımla bir bilet alıp Avrupa’nın herhangi bir şehrinden yolculuğa başlıyorsunuz. Bu bileti alınca vizenizi de 3 gün için de alıyorsunuz, vize almak kolay oluyor.  Rota çizerken sadece taslak yaparsınız gezeceğiniz ülkeleri ama o rotaya ne kadar uyabilirsiniz bilmiyorum. Interrail heyecanı ve biraz da sefalet seyahatini tercih eden kişiler için daha uygun. Maddi olarak dünyada en ucuz seyahat etme şeklidir.”

Öğrencilerin merak ettiklerini yaşadığı anılarla harmanlayarak anlatan Köse, gidilmek istenen herhangi bir Avrupa şehrine trenle çok güvenli şekilde gidilebileceğini ve isteyen herkese tavsiye ettiğini söyledi.

Programın sonunda Master Kariyer Merkezinin ve Dil Dünyasının çekilişleri yapıldı. Çekilişlerin ardından kazananlara ödülleri verildi. Turizm Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Raif Parlakkaya’nın Taylan Hüseyin Sağlam ve Murat Altuntaş’a, Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Dinç’in de Bestami Köse’ye hediyelerini takdim etmesinin ardından program sona erdi. 

Paylaş