Üniversitemiz Uluslararası Uzay Federasyonunun 2014 Bahar Toplantısında Ülkemizi Temsil Etti

28.03.2014

1951 yılında kurulan ve 64 ülkeden dünyanın en önemli uzay ajansları, şirketleri, kurum ve kuruluşlarından toplam 270 üyesi olan Uluslararası Uzay Federasyonu – International Astronautical Federation (IAF) - tarafından 18 - 21 Mart 2014 tarihleri arasında Fransa’nın Paris kentinde “IAF Spring Meetings 2014” etkinliği düzenlendi. IAF’ın daveti üzerine ilgili etkinliğe Üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerafettin Erel ve aynı Fakültenin Uzay ve Uydu Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Keser katıldı. 

IAF Spring Meetings 2014 etkinliği kapsamında İdari ve Teknik Komite görüşmeleri,  65.si 29 Eylül 2014 – 3 Ekim 2014 tarihleri arasında Kanada/Toronto’da gerçekleştirilecek olan Uluslararası Uzay Konferansı’nda (IAC) sunulacak olan bildiri özetleri, Uluslararası Program Komitesi tarafından seçimi ve küresel ağ forumunda ticari uzay uçuşu konuları ele alındı..

Genel amacı  küresel olarak uzay alanında çalışma yapan toplulukların bilgi paylaşımına katkı sağlamak amacıyla politikacılar, akademisyenler, genç profesyoneller ve öğrenciler için bir fırsat ağı oluşturmak üzere sloganı "Buluş, Paylaş ve Bağlantı Kur" olan IAF Küresel Ağ Forumunda – IAF Global Networking Forum 2014'de ticari uzay uçuşu konusunda farklı oturumlar gerçekleştirildi.

IAF Uzay Keşif Komitesi Başkanı Christian Sallaberger'in moderatörlüğünde, Space X, Sierra Nevada, Arienspace, Airbus Space and Defense ve Antrix gibi sektörel firma yöneticilerinin katılımıyla yürütülen bu panellerin ilk oturumunda; ticari uzay uçuşlarına yönelik iş modelinin bugünkü durumu ortaya konulmuş ve aynı zamanda bu iş modellerine yönelik gelişmeler ve gelecekteki beklentiler hakkında daha belirgin bakış açıları oluşturmaya çalışıldı.

ROCOSMOS, NASA, ESA, JAXA ve CNSA'nın üst düzey yöneticilerinin katıldığı ikinci panelde, Kurumsal kullanıcıların kendi mal varlıklarından çok, uzaydaki ticari varlıklarına ne kadar güvenebilecekleri, kurumsal kullanıcıların kendi altyapılarını geliştirmeye devam edip etmeme konuları ele alındı. Özellikle, muhtemel ticari uzay uçuş pazarındaki kurumsal kullanıcıların pazar paylarının büyüklüğünün ne kadar olacağı gibi soruların cevapları arandı.

İlgili etkinlikler sürecinde yapılan görüşmelerde dünyanın dört bir yanından gelen sektörün ileri gelenleriyle Fakültemizin tanıtımı için görüşmelerde bulunulmuş, havacılık ve uzay alanında lisans ve lisansüstü çalışmalar yapmak üzere akademisyen desteği konusunda Hindistan, Çin ve Japon yetkililerle geleceğe dönük etkin temaslar sağlanmış olup bu önemli etkinlikte Türkiye’den sadece Üniversitemizin Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Dekan Yardımcısı katıldı.

Paylaş