Üniversitemiz Tarık Buğra Anma Etkinliklerine Katıldı

13.03.2015

Akşehir Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğin açılış programına; Konya Valisi Muammer Erol, Eski Bakanlardan Sami Güçlü, Eski Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Garnizon Komutanı Albay Erdal Canol, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, ilçe protokolü, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Programa Üniversitemizden de; AKEF Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Şube Müdürümüz İdris Yeni ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerimiz katıldı.

Programda konuşan Konya Valisi Muammer Erol: “Ne yapmak gerektiğine, gayreti ve istikbali kurtarma adına bugünden yapılması gereken ilk işin ne olduğuna hep beraber karar vereceğiz. Verdiğimizde diyeceğiz ki; okumak, okumak, okumak… Peki, nasıl okumak? Kendini okumak, milleti okumak, insanı, kendi insanımızı okumak...” diyerek; kendi insanımızı okumaya başladığımızda, mutlaka aklımızı, zihnimizi, dünyamızı geliştireceğimizi ama ruh dünyamızı güzelleştirmek adına da olabilecek okumaları ön sıraya koymamız gerektiğine dikkat çekti.  Konuşmasının devamında Erol;  bu etkinliğin bu nedenle önemli, anlamlı olduğunu,  Tarık Buğra'yı okurken iktisat alanında, bilim-teknik alanında bir şey öğrenmeyeceğimizi, ama kendimize, bugünümüze ve yarınımıza bir ışık tutacak şekilde, gönlümüzü, ruh ve inanç dünyamızı o dünyanın neleri başardığını ve başarabileceğini görebileceğimizi vurguladı.

Tarık Buğra Anma Etkinliğinin gerçekleşmesine katkı sağlayan Sami Güçlü ise, Tarık Buğra ile bağının 1968'lerde nasıl oluştuğundan bahsetti. Güçlü, "Bugün aslında içinde bulunduğumuz zaman diliminde suçladığımız, çok da beğenmediğimiz, eleştirdiğimiz gençlik içinden okumaya yönelmiş, Tarık Buğra'nın bütün kitaplarını okumuş, hakkında yazılanları da bir nebze okumuş, onun çok beğendiği dikkatini çeken bir yönünü de çalışmış öğrenciler var aramızda.” açıklamalarında bulundu.

Bir vefa borcunu ödediklerini, ara ara bu etkinlikleri yaptıklarını, ancak hiç birinin bu kadar kapsamlı olmadığının altını çizen Orhan Erdem de: "Kendi kültüründen kendi geleneklerinden kopmuş Türkiye'de bir olumsuzluk olsa da dünyaya şikâyet etsem modunda bekleyen aydınlar var. Onları, Tarık Buğra'yı okuyunca, onun anlayış ve fikirlerini görünce öyle üzülerek izliyorum ki. Yazıklar Olsun diyoruz. O kadar okumuşlar, ama kendi kültürlerini alamamışlar.” şeklinde konuştu.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya da Tarık Buğra’nın, bu ülkenin kuruluşunda, yoğrulan hamurun kıvamını anlayıp bu kıvamdan, nasıl bir neslin olması gerektiğini kendisine dert edinmiş, tarih bilincinde olan bir şahsiyet olduğunu vurguladı.  Akkaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Halkın inancıyla ters düşmeyen, yöresel ağzını bile bozmadan, halk ile iç içe olduğunu gösteren, büyükle büyük, küçükle küçük olabilen, bu eşsiz edebiyatçının, hemşerisi olmaktan kıvanç duyuyorum. Akşehirli bir yerel yönetici olarak, Türk Edebiyatına önemli eserler kazandırmış, dünyaya mal olmuş, Tarık Buğra'yı anlamak, anlatmak mutluluk vermektedir.”

Yapılan protokol konuşmalarının ardından Tarık Buğra Anma Etkinliklerinin ilk paneli Eski Tarım Bakanı Sami Güçlü'nün oturum başkanlığında gerçekleşti. Panelin ardından, Akşehir Kültür Merkezi Fuaye salonundaki Tarık Buğra Kitapları, Köşe Yazıları, Afişler ve Broşürlerinden oluşan sergi gezildi. Anma etkinlikleri kapsamında panel, tiyatro, konser ve sinema gösterileriyle etkinlikler devam etti.

Paylaş