Üniversitemiz Akademik Yıl Açılış Töreni Bakan Bolat’ın Teşrifleriyle Yapıldı

24.10.2023
Rektörlük
Ticaret Bakanı Ömer Bolat: “NEÜ; Bilim, Teknik ve Düşünce Alanında Ülkemize Büyük Katkılar Yapmaktadır”
 
Bakan Bolat: “İslam Dünyası ve Türkiye Olarak Tüm Gücümüzle Gazze’nin Yanındayız”
 
Bakan Bolat: “İhracatımızın Yüzde 45'ini Gelişmiş Zengin Ülkelere Yapıyoruz”
 
Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu: “Türk Üniversiteleri, Küresel Rekabette İstikrarlı ve Güçlü Gelişimini Sürdürüyor”
 
Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu: “Türkiye’de İlk 5, Dünyada İlk 500 İddiamız Hayal Değil”
 
Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu: “Üniversitemizin Uluslararası Başarısı, Ülkemizin Başarısı Olarak Anlaşılmalıdır”
 
Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın teşrifleri ve deruhte ettiği “Gençler İçin Meslek Sırları” konulu açış dersi ile gerçekleştirildi.
 
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın teşrifleriyle düzenlenen Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Yerleşkesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonu’nda yapıldı.


 
Başta Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat olmak üzere programa katılan herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Yeni akademik yılın ülkemize ve sevgili öğrencilerimize hayırlı olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyor sizleri saygıyla muhabbetle selamlıyorum. Üniversiteler, döneminin düşünce sistemini inşa etmek, teknolojiye ve bilgiye erişimi sağlamak, kültür aktarımına ve gelişimine öncülük etmek ve uluslararası düzeyde rekabetin itici gücünü oluşturmak gibi merkezi rollere sahiptir. Toplumun ve hayatın dışında değil bilakis tam kalbinde yer alırlar. Bu yüzden üniversite; yetiştirdiği insan kıymetiyle bir memleketin hem talihini hem tarihini değiştirir. Bundan dolayı; büyüyen, güçlenen, sınırları aşan, özgüven ve iddia sahibi Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında, üniversitelerin vereceği katkı son derece hayati önem taşımaktadır. İşte tüm bu rol, işlev ve hedefler; Necmettin Erbakan Üniversitesinin bilinç yurdunu oluşturmaktadır. Ülkemizin gelişim dinamiğiyle paralel, ismine yaraşır bir kurum olma iddiası taşıyoruz. Yükseköğrenim kurumları içerisinde ‘Dünyada ilk 500, Türkiye’de ilk 5’ diyerek açık, somut ve ölçülebilir bir hedefimizin olması, bu bilincin bir gereğidir. Her alanda kendi geleneğini oluşturan ve kendi modelini geliştiren bir üniversite olarak görünürlüğü çok daha fazla bir yükseköğretim kurumu olmaktan başka çaremiz yok. Hâsılı fikir, yürek ve alın teriyle bir başarı hikâyesine talibiz” dedi.


 
“Türk Üniversiteleri, Küresel Rekabette İstikrarlı ve Güçlü Gelişimini Sürdürüyor”
Üniversitemizin, başarıyı bir kurum kültürü olarak benimsediğini kaydeden Rektör Zorlu, “Başarılı bilim insanlarına ve adaylarına kapılarımızı sonuna kadar açma politikamız, yükselme kriterlerinde yaptığımız değişiklikler, geleneksel hale getirdiğimiz akademi ödülleri, başarılı öğrencilere yönelik başlattığımız başarı bursları ve yine başarılı mezunlara yönelik düzenlediğimiz bölüm birincileri mezuniyeti, benimsediğimiz anlayışın birer göstergeleridir. Başarı üzerine inşa etmeye çalıştığımız kurum kültürümüzün çıktıları olan başarılı sonuçlar hamdolsun son beş yıldır yüzümüzü güldürüyor. Son beş yıldır Üniversitemiz, altı ayrı uluslararası derecelendirme kuruluşunun listesinde kendine yer buluyor, konumunu sürekli güçlendiriyor. Bunlardan biri olan Birleşik Krallık menşeli, dünyaca tanınan Times Higher Education (THE) adlı uluslararası kuruluş, 2024 Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarını bundan bir ay önce kamuoyuna duyurdu. Sıralama sonuçlarına baktığımızda bu yılki en dikkate değer gelişme Türk üniversitelerinin tüm kategorilerde gösterdiği aşama oldu. 108 farklı ülkeden üniversitelerin yer aldığı sıralamada Türkiye en başarılı 7. ülke konumuna yükseldi. Türk üniversitelerinin temel ölçümler açısından gösterdiği bu başarı, küresel rekabette istikrarlı ve güçlü gelişiminin ayak sesleridir” diye konuştu.
 
“Türkiye’de İlk 5, Dünyada İlk 500 İddiamız Hayal Değil”
THE Dünya Üniversiteler Sıralamasında, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin Türkiye’deki üniversiteler arasında sıralamaya dahil olan en genç üniversite olma özelliğini koruduğunu aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Necmettin Erbakan Üniversitesi, Devlet Üniversiteleri arasında bu yıl iki sıra daha yükselerek 6’ncılığa yerleşti. Genel sıralamada da 14. sıradan 12. sıraya. Bu sonuçlara göre üniversitemiz, son iki yılda genel sıralamada 32, devlet üniversiteleri arasında da 27 basamak yükselmiş bulunuyor. Dünya genelinde +1200 bandında yer alan üniversitemiz, yeni sıralamada 1000-1200 bandına çıkarak bir basamak daha ilerlemiş durumda. ‘Öğretim’ kategorisinde dünya genelinde 384’üncü, Türkiye’de 2’inci sıradayız. Bu veriler ışığında Türkiye’de ilk 5, Dünyada ilk 500 iddiamızın bir hayal olmadığını huzurlarınızda bir kez daha tekrarlamak isterim.”


 
“Üniversitemizin Uluslararası Başarısı, Ülkemizin Başarısı Olarak Anlaşılmalıdır”
Bilim diplomasisinin Türkiye’nin uluslararası tanınırlığını artırmak, kültürler arası etkileşimi geliştirmek ve uluslararası alanda söz sahibi olabilmek adına oldukça kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Zorlu, “Üniversitemizin yurt dışındaki muhataplarıyla somut iş birliği projeleri konusunda attığı adımları daha da çoğaltmak yeni yol haritalarımızdan birini oluşturuyor. Şimdiye kadar tesis ettiğimiz mevcut iş birliklerine ilaveten, Türk ve İslam dünyasındaki yükseköğretim kurumlarıyla akademik hareketlilik sağlayacak iş birliği süreçlerini hızlandırmış bulunuyoruz. Uluslararası iş birliği konusunda üniversitemiz umut ediyorum ki çok daha iyi yerlere gelecektir. Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin ulusal sınırlar dışına taşarak uluslararası boyutlarda gerçekleştirdiği bu başarı, ülkemizin başarısı olarak anlaşılmalıdır. Genç Üniversitemizin, Türkiye Yüzyılının başarı hikâyesine, bizi “biz” yapacak ortak değerlerimize omuz verebilmesi en büyük kıvancımız olacaktır. Gayret bizden başarı Allah’tandır. Sözlerime son verirken, çok kıymetli Bakanım; teşriflerinizden, desteklerinizden ve 2023-2024 Akademik Yılı Açış dersini verme lütfunda bulunmanızdan dolayı şükranlarımı arz ediyorum. 2023-2024 akademik yılımız hayırlı, uğurlu, başarılarla dolu olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde açış dersini vermek üzere programa teşrif eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Adını çok kıymetli hocamız, 54. Hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’dan alan bu kıymetli ilim yuvasında açış dersi vermem için davette bulunan değerli Rektör Hocam Prof. Dr. Cem Zorlu’ya çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Necmettin Erbakan Üniversitesinin 10 yılda gösterdiği başarı ve gelişmeyi de büyük bir mutlulukla takip ediyorum” diyerek sözlerine başladı.
 
“NEÜ; Bilim, Teknik ve Düşünce Alanında Ülkemize Büyük Katkılar Yapmaktadır”
Geleceğin Türkiye’sinde eğitim, bilgi, beceri ve uygulama kabiliyeti yüksek bir neslin yetiştirilmesinin, hükümetin en büyük hedefi olduğunu aktaran Bakan Bolat, “Bu doğrultuda üniversitelerimiz, gençlerimizin eğitim aldığı, şekillendiği, bilgi ve kültürün yeni nesillere aktarıldığı, fikir, düşünce yapılarının inşa edildiği stratejik kurumlardır. Merhum Başbakanımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamızın adını yaşatan bu ilim ve irfan yuvası da Konya’daki diğer güçlü üniversitelerimiz gibi bilim, teknik ve düşünce alanında ülkemize çok büyük katkılar yapmaktadır. Kuruluşunun üzerinden henüz 13 yıl geçmesine rağmen, bu güzide eğitim kurumumuz kısa sürede akademik hayatta başarısını ispat etmiştir. Bu vesileyle başta rektörlerimiz ve çok kıymetli hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
 
“İslam Dünyası ve Türkiye Olarak Tüm Gücümüzle Gazze’nin Yanındayız”
Gazze’de yaşananlardan dolayı içlerinin acıdığını ifade eden Bakan Bolat, “Gazze'de dünyanın gözleri önünde çocuklar, kadınlar, yaşlılar, erkekler demeden 5 binin üzerinde kardeşimiz 15 gün kadar bir süre zarfında sivil yerleşim yerleri ve sivil insanlar hedef gözetilerek bombalanıyor. Cami, okul, hastane hatta kiliseyi bile ayırt etmeden yapılan bir mezalim. Maalesef dünyaya hükmetmeye çalışan egemen güçlerin buna seyirci kaldıklarını, bunu haklı gördüklerini, duyarsız kaldıklarını ve böylece ikiyüzlü bir politika izlediklerini bir kez daha görmüş olduk. Maskeler düştü. Bu konuya nasıl çifte standartla yaklaştıklarını görmüş olduk. İslam Dünyası ve Türkiye olarak bütün gücümüzle Gazze'nin yanında yer almak için başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Dışişleri Bakanı’mız, Sağlık Bakanı’mız ve hepimiz gayret gösteriyoruz. Gazze'nin ve Gazzelilerin yanındayız ve yanında olmaya inşallah devam edeceğiz. Önce ateşkes sonra kalıcı barış ve inşallah iki devletli bölgede bir düzenin kurulmasıyla ancak bu kanın durdurulması mümkün olacak” dedi.
 
“İhracatımızın Yüzde 45'ini Gelişmiş Zengin Ülkelere Yapıyoruz”
Türkiye'nin artık oyun kurucu bir ülke konumuna geldiğini belirten Bakan Ömer Bolat, “Birbirimizi sever ve saygı duyarsak, ülkemizi seversek, disiplinli ve sistematik çalışırsak, yeniliklere açık olursak, artırırsak ve ekip çalışması yaparsak milli değerlerimize, tarihi mirasımıza sahip çıkarsak çok daha başarılı, güçlü bir Türkiye'yi birlikte yapacağız. Türkiye Yüzyılı, inşallah siz gençlerin omuzlarında yükselecek. Eskiden bize 'siz onu yapamazsınız, bunu yapamazsınız, biz size satalım' derlerdi. Ama hamdolsun prangaları kırdık, özgüvenimiz tam. Her şeyi yapabiliyoruz. 200’ün üzerinde ülkeye 11 bin 500 kalem ürün satıyoruz ve ihracatımızı da son 20 yılda 7 kat artırdık. Bu anlamda ihracatımızın yüzde 45'ini de gelişmiş zengin ülkelere yapıyoruz. Amerika'ya, Kanada'ya, İngiltere'ye baktığımızda ihracatımızın yüzde 60'ından fazlasını bu ülkelere yapıyoruz. Demek ki kaliteli ve rekabetçi fiyatlarda yapıp satabiliyoruz ki adamlar alıyor. Almaya mecbur değil. Gider başka ülkeden de alabilir. O anlamda başarılarımızla da iftihar edelim. Ama yetinmeyelim daha iyisini yapmaya çalışalım inşallah” ifadelerini kullandı.


 
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, öğrencilere “Gençler İçin Meslek Sırları” konulu sunum ile açış dersini gerçekleştirdi.
 
Daha sonra Bakan Bolat, “Engelsiz Üniversite” ödülleri kapsamında bayrak alan birimlere ve akreditasyon belgesi alan birimlere belge takdimi gerçekleştirdi.




 


NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’nun Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a hediye ve çiçek takdiminin ardından program sona erdi.
Paylaş