Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezinin İngilizce Yuvarlak Masa Seminerleri Başladı

12.11.2014

Yuvarlak Masa Seminerlerinin ilki İlahiyat Fakültemizin toplantı salonunda, yabancı uyruklu Öğretim Üyesi olarak Üniversitemizde görev yapan Amerika Birleşik Devletlerinden Yrd. Doç. Dr. Kemal Argon tarafından “Methodology for Expanded Turkish Academic Cooperation” (Genişlemiş Türk Akademik Yardımlaşma Metodolijisi) konusunda gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in de katıldığı Yuvarlak Masa Seminerinde Dr. Argon; Türk akademisyenler için önem arz eden genel olarak dört alan olduğunu; bunların ağ çalışması, konferanslar, yuvarlak masa toplantıları ve odak grupları olduğu tespitiyle başladığı konuşmasında: “Ağ çalışması Türk akademisyenlerin genelde sahip olduğu bir beceridir, dolayısıyla ağ çalışmasına burada yer vermekteki gayemiz konferanslar, yuvarlak masa toplantıları ve odak grupları faaliyetlerini yapmaya devam etmektir.” dedi.

Türkiye’de zaten pek çok konferans yapıldığını ve gayet güzel bir şekilde icra edilmekte olduğunu ve bu programların aynı şekilde devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Argon: “Konferansların tek sıkıntısı iyi ve karmaşık bir planlama gerektirmesi, pahalı olması ve çok sık olarak düzenlenememesidir. Bu yüzden ağ çalışmasını ve işbirliği imkânlarını geliştirmek ve bu büyük konferanslarda yapılan ince işi artırmak için, akademik yuvarlak masa toplantıları ve odak gruplarından bahsedebiliriz. Yuvarlak masa toplantıları da iyi bir planlama gerektirir, ancak bu toplantılar daha küçüktür ve esasen konuşmacının çalışmasına odaklanılır ve bu toplantılarda bir veya daha fazla tartışmacı asıl konuşmacının çalışmasını ele alır. Daha sonra toplantı daha geniş müzakereye açılır. Yuvarlak masa toplantıları tipik olarak daha az pahalıdır ve daha sık düzenlenebilir.” görüşlerine yer verdi.

Yrd. Doç. Dr. Kemal Argon; Odak gruplarının üretim işletmelerinden alınan faydalı bir metot olduğunu, bu metodun esasen ürün geliştiriminde kullanıldığını ancak akademide de yayın, araştırma, öğretim ‘ürünleri’ni geliştirmek için kullanılabileceğine dikkat çekti. Argon: “Odak grupları yüksek seviyeli olabilir, ancak yayın projelerini veya araştırma ve öğretimi geliştirmeye ilgi duyan öğretim üyeleri tarafından bireysel olarak da düzenlenebilir.” şeklinde konuştu.

İkincisi Yrd. Doç. Dr. Tarik M. Quadir tarafından “Islam and Environment” (İslam ve Çevre) konusunda 2 Aralık Salı günü yapılacak olan Yuvarlak Masa Seminerlerin 2015 yılı Ocak ayından itibaren her ay devam edeceği bildirildi.

 

Paylaş