Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu – I, Eşrefoğulları

12.09.2014

Yurtiçi ve yurtdışından toplam 40 üniversitenin katıldığı,  66 akademisyen ve 8 araştırmacının iştirak ettiği Uluslar arası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu–1, Eşrefoğulları Sempozyumu Beyşehir Anamas Konukevinde yapıldı.

Üniversitemiz ile Türk Tarih Kurumu ve İslam Tarihçileri Derneğinin işbirliğinde gerçekleşen açılış ve kapanış oturumları dahil toplam 16 oturumda gerçekleşen Sempozyuma; Konya Valisi Muammer Erol, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhsin Kar, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Beyşehir Kaymakam Vekili Derbent Kaymakamı Arif Oltulu, Hüyük Kaymakamı Bayram Türker, Beyşehir Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Özdemir, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, İSTAD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker, akademisyenler, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Sempozyuma ayrıca; Almanya’dan Dr. Christoph Marcinkovsky, Mısır’dan Sami Abd El Malik, Azerbaycan’dan Prof. Dr. Kamil İbrahimov ve Hollanda’dan Mehmet Tütüncü de katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İslam Tarihçileri Derneği ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker: “2009’da başlayan Anadolu beyliklerine ilişkin sempozyumlarımızın ilkini Aydınoğulları ile başlattık. İki yıl arayla Menteşeoğulları ve Germiyanoğulları beylikleri ile devam etti. Batı Anadolu beyliklerinin ele alınması Orta Anadolu beyliklerini gücendirmesin diye bu yıl Orta Anadolu beyliklerini ele almaya başladık ve seri halde devam edecek. İlk olarak Eşrefoğullarını çekirdek kabul edip ele aldık. Bu sempozyumlarda Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında beyliklerin ne kadar önemli bir yer tuttuğunu bildirilerde göreceğiz. Sempozyumda emeği geçen Türk Tarih Kurumuna, Beyşehir Belediye Başkanına, Necmettin Erbakan Üniversitesine düzenleme komitesi olarak teşekkürlerimi sunuyorum.” açıklamalarında bulundu.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun: “Eşrefoğullarının merkezi, Selçukluların yazlığı olan muhteşem bir güzelliği dünyaya tanıtmamızın artık zamanı geldi. Var olan turizm potansiyelini harekete geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bugün buradaki sempozyum da bu yolda atılacak bir adımdır. Katılım ve desteklerinizle mutlu bir şekilde ayrılacağınızı biliyor, sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker“Beyliklerin ata yurdu bizim için bir özlem, göç etmiş gelmişiz. Anadolu’ya geldikten sonra parça parça yerleşmişiz. Bunların kendi içerisinde oluşturdukları idari mekanizmalar birleşerek Selçuklu ve Osmanlı gibi iki önemli devleti ortaya çıkarmıştır. Türkiye’nin nereden ve nasıl kök aldığını öğrenebilmek için Selçukluyu ve Osmanlıyı iyi bilmeliyiz. Bu anlamda bu sempozyumun buna çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyor, hayırlara vesile olması dileğiyle başarılı bir kongre diliyorum.” dedi.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam: “ Hem coğrafi hem de tarihi değerleriyle önemli bir yer olan Beyşehir, Seydişehir Alüminyum fabrikası ve Antalya yolu nedeniyle gölgede kalmış. Fakat Beyşehir’de bir kıpırdanma var. Bu anlamda bilim adamlarının desteğine ihtiyaç var. Beyşehir’in eski ihtişamına kavuşabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Umarım hem Beyşehir’i hem de üzerindeki kültür değerlerini ortaya çıkaracak.” dedi.

Dil ve Tarih Yüksek Kumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs: “Anadolu beyliklerinin, Osmanlı tarihine nispetle daha az çalışıldığını düşünüyorum. Bu toplantının Türk Tarihçileri tarafından desteklenmesinin gerekliliğini bilen biri olarak, Beyşehir çeşitli nedenlerle kısa süreli olarak değerini yitirmiş gözden düşmüş olabilir, bunun zamanla düzeleceğine ve eski ihtişamlı haline kavuşacağına inanıyorum. Sanatı, kültürü ve eserlerinin bulunduğu bu şehirde kısa bir süre hüküm süren Eşrefoğulları Beyliği’nin anlatılacağı bu toplantının başarılı geçmesini diliyor, başta Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türk Tarih Kurumuna ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” açıklamalarında bulundu.

Kapanış ve Değerlendirme oturumu başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Şeker’in yaptığı Sempozyumda; “Sanat Tarihi, Tarihi Coğrafya, Siyasi-Sosyal ve Ekonomik Tarih Arkeoloji, Şehir Mimarisi, Mimari, Restorasyon, Güzel Sanatlar, Dini Hayat ve Tasavvuf, Selçuklu Mutfağı, Edebiyat, Folklor, Eşrefoğulları ile İlgili Tarihi Kayıtlar, Doğal İklimlendirme, İskan ve Demografik Yapı” konularında akademisyenler 2 gün boyunca yaptıkları özlü bir değerlendirme ile toplam 45 bildiri sundu. 

Sempozyumun ikinci aşamasında düzenlenen Sosyal Programda tarihe yolculuk gezisi ekseninde katılımcılar; Eflatun Pınarı, İçeri Şehir, Eşrefoğulları Cami ve Külliyesi’ni gezerek Beyşehir Gölü’nde tekne turu yaptılar.

Bu Sempozyum ile ; Eşrefoğulları Beyliği hakkında önemli bir bilgi envanteri oluşturularak Türk Tarih Kurumu tarafından bir bildiri kitabı yayınlanacak. Beyşehir ve yöresi ile ilgili ulusal ve uluslarası anlamda bir farkındalık oluşturmak; Tarihi mirasın ve dokunun korunması, gözetilmesi ve kuşaklara aktarımı anlamında bir bilinç oluşturmak; UNESCO geçici listesine alınmış olan Beyşehir ve yöresindeki tarihi değerlerin tanınırlığını arttırmak hedeflenmiştir. 

Sempozyum Beyşehir'de 11-13 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.

Paylaş