Uluslararası Katılımlı ‘Türkiye Doğal Beslenme ve Yaşam Boyu Sağlık Zirvesi' 2015 Sapanca'da Gerçekleştirildi

23.05.2015

Beslenme alışkanlıklarımız, bu alışkanlıklarımızın sağlığımız üzerindeki etkileri, gıda güvenliği ve tarihsel süreçteki değişim gibi konuların ele alındığı Üniversitemizin de sponsorları arasında yer aldığıDoğal Beslenme ve Yaşam Boyu Sağlık Zirvesi” Sapanca’da yapıldı.

Farklı çözüm ortaklarını bir araya getiren, karşılıklı deneyimlerin paylaşılmasını sağlayan zirveye Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenler ve misafirler katıldı. Açılış konuşmasını İhtisas Üniversitesi Rektörü Mehmet Rüştü Karaman’ın yaptığı zirveye; Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan ve Sayın Başbakanımızın eşi Sare Davutoğlu, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam,  Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile diğer davetli üniversite rektörleri, akademisyenler ve çok sayıda uzman katıldı.

Beslenme ve Diyetetik-II başlıklı oturumlardan 2 nolu Salonda Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de moderatörlük yaptı.

Ayrıca; İlahiyat Fakültemiz İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker Gıda Hijyeni ve Güvenliği başlıklı oturumda “Helal Gıdanın İnanca Göre Değerlendirilmesi” adlı bir tebliğ sundu.

Haram Gıda Vücudu, İmanı ve İbadeti Bozar

Çeker tebliğinde, insanın helale uygun olarak yaratıldığını, vücuda haram girerse vücutta bozulmaların meydana geleceğini anlattı. Çeker: “Şimdiki gençlerde özellikle görüyoruz, sağlıklı gıdayı seçemiyor, bu da kendisindeki ilahi ayarın olmamasıyla ilgilidir. İnsanın imanı ibadetle gelişir, ibadetin de helal gıda ile beslenen insan tarafından yapılması gerekir. Kitaplarımızda gasp edilen bir arsada namaz kılsan dahi kabul olunmayacağı gibi beyanlar ile hadis-i şerifler yer alır. Ayette de “Helâl şeylerden yiyiniz ve salih amel işleyiniz.” ifadesi buyurulur. Yani ibadetin sağlam olması için insanın da helal yemesi, helal giymesi gerekmektedir.” şeklinde tespitlerde bulundu.

Haramın ikiye ayrıldığını kaydeden Çeker; birincisinin domuz eti gibi gıdalar olduğunu, diğerinin ise hırsızlık malı olan koyun etinin yenmesi şeklinde olduğunu söyledi. Her iki haramın da ibadeti olumsuz etkilediğini ve kişinin sevabını bitirdiğini belirtti.

Önümüzdeki Zirvenin Ev Sahipliğine Üniversitemiz Talip Oldu

Başbakanlık Sağlık Koordinatörlüğü üzerinden Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile Yeşilay Cemiyeti Derneğinin ortak çalışması olarak yürütülen Sapanca Sağlık Zirvesi çok başarılı bir toplantı olarak multidisipliner bir bakışla gerçekleşti. Ayrıca; tüm paydaşların önümüzdeki yıllarda zirvenin yeniden yapılması yönünde görüş oluştu ve Üniversitemiz de organizasyona aday oldu.

Paylaş