Uluslararası 'Avrasya Siyaseti ve Toplumu' Konferansının İkincisi Konya’da Başladı

22.05.2015

Stratejik Araştırmalar ve Analiz Merkezi (CESRAN) tarafından organize edilen “Avrasya Siyaseti ve Toplumu” uluslararası konferans serisinin ikincisi Üniversitemiz ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Konya Dedeman Otel’de başladı.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Aberystwyth Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Strategic Outlook’un destekleri ile gerçekleştirilen konferansa Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın  Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, SBBF Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, SBBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Stratejik Derinlik” doktrininin yükseldiği sacayaklarından birisi olan “kültürel derinlik” yaklaşımı ve Hz. Mevlana Celaleddin Rumi’nin mirası hoşgörü ve kültür başkenti olan Konya’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası “Avrasya Siyaseti ve Toplumu” konferansının teması “Kültürel Diplomasi” olarak belirlendi.

Üniversite olarak Konya Üniversitelerinin Amiral Gemisi Olmaya Namzetiz

Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek, bu düzeydeki konferansların gerçekleştirilmesinde verdiği maddi ve manevi destekten dolayı Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederek başladığı konuşmasında yapacakları faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Çemrek: “Birkaç ay sonra yine Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Uluslararası ve sonrasında Ulusal Yaz Okulu olacak ve Asya konusunda da Güney Kore Büyükelçiliği ile ortak bir program düzenleyeceğiz. Konya’nın kültür başkenti  ve   5 üniversiteye sahip olması sebebiyle üniversite olarak bu beş üniversiteye amiral gemisi olmaya namzetiz . Bunun için de yoğun bir faaliyet içerisindeyiz.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise konuşmasında, böyle bir anlamlı toplantıya ev sahipliği yapmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kültürel diplomasinin ancak kültürel alt yapının güçlendirilmesiyle sonuç verecek bir olgu olduğunu söyleyen Akyürek kültürler arası ilişki ve kültürel gelişime yeni bir anlam yüklediklerini şehir medeniyeti,  şehircilik, şehir kültürü ve kimliğinin oluşmasında yaptıkları çalışmalarda yeni ilerlemeler kaydettiklerini belirtti. Akyürek: “Yurt içinde ve yurt dışında Kültürel diplomasinin alt yapısını oluşturacak yeni çalışmalara imza attık. Dünyada 100 den fazla şehirde Mevlana ve Mevlevilik üzerine çeşitli toplantılar düzenledik. O bölgelerin önemli isimleri toplantılarımıza katıldı. Bu çalışmalarımızın ülkeler arası ilişkilere de katkı sağladığını düşünüyorum. Konyamızı bu yolla dünyaya tanıtma fırsatımız oldu.” diyerek düzenlenen bu konferansın da şehrimizin bu yöndeki gelişimine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.

İlki geçtiğimiz yıl tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa bu yıl da dünyanın dört bir yanından akademisyenler, uzmanlar, siyasetçiler ve STK gönüllüleri katıldı.

Kültürel Diplomasi ve Yumuşak Güç Araçları, Avrasya Jeopolitiği,  Enerji Politikaları, Avrasya-Latin Amerika İlişkileri’nin Dünü, Bugünü ve Yarını, İnsani Güvenlik ve Çatışma Çözümü, Avrasya ve Yükselen Güçler, Milliyetçilik, Etnisite ve Dış Politika, Dış Politika Yapımı ve İç Dinamikler, Avrasya’da Sivil Toplum, Toplumsal Hareketler ve Sürdürülebilir Gelişme, Avrasya’da Fırsat ve Zorluklar gibi konu başlıklarının yer alacağı konferans; 22-23 Mayıs tarihlerinde 2 gün süreyle devam edecek ve konferansta 20 farklı ülkeden 70’e yakın sunum gerçekleştirilecek.

Paylaş