Türk - Alman Ticari ve Ekonomik İşbirliği Görüşmeleri

07.05.2014

Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil ve beraberindeki 80 kişilik bir heyetle  Konya Ticaret Odasında düzenlenen Konya-Almanya B2B organizasyonunda Konyalı firmalarla toplantı yapıldı. Toplantıya; Vali Muammer Erol, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Milletvekilleri, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Türkiye’nin ekonomi odalar ve büro temsilcileri, iş adamları ve basın mensupları katıldı.

Program; Konya Ticaret Odası ve Hannover Ticaret ve Sanayi Odasının 2012 yılında imzaladığı işbirliği protokolü ile Konya ve Aşağı Saksonya arasında artan ticari işbirliğine yeni bir boyut kazandıracak. Alman Başbakan'ın Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk'le yaptığı görüşmede, Konya Ticaret Odasının Konya’ya kazandırdığı Türkiye'nin en büyük üçüncü Fuar Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezinde Aşağı Saksonya Eyaleti ile işbirliği konuları ele alındı.

Vali Muammer Erol selamlama konuşmasında: “Türk-Alman dostluğu çok eskilere dayanır. İlk ticari ilişkilerimiz 1840 yılına kadar uzanır. Almanya’da çok sayıda Türk var ve bunlar arasında Alman ekonomisine birçok katkı yapmış Konyalı vatandaşımız da var. Geçmişten gelen bu iyi ilişkilerimizi geleceğe de taşımalı ve her alanda ilişkilerimizi güçlendirmeli, derinleştirmeliyiz. Ticari ilişkileri daha iyi hale getirmek hepimizin dileği ve temennisidir. Ülkemize, Konya’mıza hoş geldiniz.”dedi

Konya ekonomisi hakkında konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk şunları söyledi: “ Konya hem Türkiye’nin hem de bölgenin ekonomisine önemli katkıları olan bir ilimiz.2023 hedefine ulaştığımızda Konya daha da cazip bir merkez olacaktır. Konya bereketli bir ilimiz ve buraya yatırım yapan herkes karşılığını mutlaka alır. En iyi verimi nereden alırız diye düşünürken karşımıza Almanya Aşağı Saksonya eyaleti çıktı. Türkiye ve Almanya arasında çok benzerlikler var. Öncelikle tarihi bir birlikteliğe sahibiz. Türkiye dışında en fazla Türkün yaşadığı ülkedir.” Öztürk, Konuşmasının devamında neden Konya’ya yatırım yapılması gerektiği hakkında açıklamalar yaparak Konya’nın sosyal-beşeri-ekonomik özellikleri ve geleceğe yönelik yatırım planları hakkında detaylı bir sunum yaptı.

Federal Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephen Weil; heyetleri adına teşekkür ederek,  Konya’da çok iyi karşılandıklarını, sanki evlerindeymiş gibi hissettiklerini belirtti. Eyaletlerini tanıtıcı kısa bir sunumdan sonra Başbakan konuşmasında şunları belirtti: “ Almanya ve Türkiye arasında bölünmez bir ilişki var. Aşağı Saksonya ve Konya çok benzerdir. Biz tarım ve üretim açısından Almanya’nın bir numaralı eyaletiyiz. Konya’nın da Türkiye’nin tahıl ambarı olduğunu duydum ve çok sevindim. Siz de Türkiye’nin bir numarası olduğunuza göre işbirliği yapmalıyız. Çok başarılı kuruluş ve alanlarımızın hepsini saymamız mümkün değil. Bizi tamamen tanıyabilmeniz için birkaç yıla ihtiyaç var. Yenilikçi ve iyimser bir Saksonya karşınızda durmakta ve aynı düşüncede olan biz insanlar bir araya gelmeliyiz.

Türkiye son yıllarda Aşağı Saksonya yatırımcıları için çok ilginç ve cazip bir hale geldi. Biz aslında ilk başta soğuk ve kolay dostluk kuramayan bir toplumuz; fakat insanlarla tanıştıktan ve tanıdıktan sonra çok sadığız ve hayat boyu dost oluruz.”

Karşılıklı bilgi alışverişinin ardından Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk günün anısına Sivil Tolum Kuruluşları adına Saksonya Başbakanı Stephen Weil’e çini plaket takdim ederken, Başbakan Weil de Öztürk’e bir plaket takdim etti.

İş görüşme toplantısı ikili görüşmelerle devam etti.

 

Paylaş