Tıp Fakültesinde Organ Bağışı Konulu Panel

06.11.2013

“Organ Bağışı Haftası” münasebetiyle Üniversitemiz Tıp Fakültesi Eyüp Kalaycı Konferans Salonunda “Her Bağış Yeni Bir Hayattır” adlı panel gerçekleştirildi.  6 Kasım Çarşamba günü saat 10-11 arasında Tıp Fakültesi Eyüp Kalaycı Konferans Salonunda gerçekleşen panele, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Konya Sağlık İl Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bekerecioğlu, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi’nde nakil olmuş hastalar, öğrenciler ve  basın mensupları katıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Şakir Tavlı’ nın yaptığı Panelde: Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk, Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, Doç. Dr. Ahmet Tekin, Doç. Dr. Aynur Uğur Bilgin ve Dr. Melih Azap, organ naklinin önemi ve topluma yansımasını içeren sunumlar yaptı.

Panelin Moderatörlüğünü yapan Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şakir Tavlı açılış konuşmasında: “Son yıllarda bu tür panelleri düzenlemeye gayret ediyoruz. Her yıl organ nakli bekleyen insan sayısı artarken organ bağışı ise yetersiz kalmakta. Bu durum Türkiye’de organ bağışının yeterli düzeyde olmadığının göstergesidir.”  dedi.

Konya Sağlık İl Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci Konya’da Organ Nakli başlıklı  konuşmasında şunlara değindi: “Pek çok insan farklı meşguliyetler içerisindeyken organ nakli bekleyen insanların  tek amacı ve mücadelesi sağlıklı bir organa kavuşmak. 2000’li yıllarda başlayan organ bağışında maalesef Konya çok geride kalmış durumda. 2007 yılına kadar kimse gönüllü organ bağışında bulunmamış. Konya’da gönüllü organ bağışı için 2007 yılını milat olarak kabul edebiliriz. İlimizde Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Numune Hastanesi organ naklinin yapıldığı merkezlerdir. Her bağış yeni bir hayattır. Organlarınız toprak olacağına can olsun.”

“Son dönem kronik böbrek yetmezliği” konulu sunumunda Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk: “Türkiye’de  böbrek yetmezliği hızla artmaktadır. Son yıllarda nakil sayısında bir sıçrama olmasına rağmen bu yeterli değildir. Çünkü organ bağışı bekleyen hasta sayısı da sürekli artmaktadır. Bu yüzden gönüllü organ bağışını arttırmak çok önemli.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu Böbrek Nakli ve Cerrahisi konulu sunumunda: “Günümüzde diyabet ve hipertansiyon böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni olarak görülmekte. Türkiye’de 70 kadar böbrek nakli yapan merkezimiz var. Böbrek nakillerinde canlı insandan nakiller, kadavradan yapılan nakillere göre daha fazla. İnsanlar organ bağışı konusunda bilinçlendirilerek kadavradan nakil sayısı arttırılabilir.”  diye konuştu.

“Karaciğer Nakli” konulu sunumunda Doç. Dr. Ahmet Tekin: “Ülkemizde 35 tane aktif karaciğer nakli merkezi var. Türkiye’de karaciğer nakli artıyor fakat bu yeterli değil. Karaciğer nakli için kan grubunun uyması yeterli ve bu da işimizi kolaylaştırıyor. Ne yazık ki kadavra sayısı canlı vericiye göre daha az.” dedi.

Doç. Dr. Aynur Uğur bilgin “Kök Hücre Nedir” adlı sunumunda: “Bizim en büyük sorunumuz ülke içinde gönüllü vericinin çok az olması. İnsanlarımızda bu konuyla ilgili önyargılar ve korkular  mevcut. Organ bağışında bulunmak isteyenlerin bir kısmı ise son dakikada vazgeçiyor.” dedi.

Son panelist Melih Azap ise Sağlık Bakanlığının Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi hakkında dinleyicilere ayrıntılı bir slayt sunumu yaptı. 

 

Paylaş