SEDEP'te 3. Yılın İlk Yarıyılı Tamamlandı

31.01.2015

Bu yıl üçüncü yıl etkinlikleriyle devam eden Üniversitemizin paydaşı olduğu Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP), 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk yarısını birçok farklı etkinlik ile tamamladı.

3. Yılın İlk Yarıyılında Yapılanlar

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) kapsamında 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk yarısında “Adalet”, “Saygı”, “Dostluk” ve “Özdenetim” değerleri işlendi. “Hacivat ile Karagöz”, “Elif ile Ahmet”, “Mustafa”, “Meryem”, “Gizli Deney”, “Denizden Gelen Misafir”, “Zorbul Zehra’nın Günlüğü”, “Çatıya Bir Kuş Konmuş” gibi hikâye ve kitapçıklarla her ay farklı bir değerin öğrencilerle buluştuğu ilk yarıyılda, “Değerli Boyama Kitabı” ve puzzle çeşitleriyle değerler uygulamalı olarak anlatıldı. Yıl boyunca her değer için ayrı ayrı dağıtılacak hikâye, puzzle ve kitapçıklar öğrenci, öğretmen ve velilerin büyük beğenisini topladı. Ayrıca hazırlanan “Sorumluluk Takip Çizelgesi”  ile velilerde projeye daha çok dâhil edilerek, öğrencilerin öğrendiği değerleri sosyal hayatlarında da uygulamaları teşvik edildi.

Adaletle Başlamıştık

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi  (SEDEP), 2014-2015 eğitim-öğretim yılı etkinliklerine “SEDEP Adaletle Başlıyor” etkinliği ile başladı. Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi’nde (SEDEP) ilk ayın değeri olan “Adalet”  kapsamında Kent Meydanında bir etkinlik düzenlendi. Zeplin, uçan balon, Hacivat ile Karagöz, Keloğlan, Nasreddin Hoca, Volkan Abi ve şarkıların yanı sıra animasyon gösterilerinin yapıldığı etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.  Adalet değerinin önemine vurgu yapmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla gökyüzüne binlerce balonun bırakıldı.

Sille’de Kültürümüze Sahip Çıktık

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP)  kapsamında 11-13 Kasım tarihleri arasında, Sille’de, “Kültürüme Saygı Duyuyorum” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik ile Selçuklu’daki ilkokul 3. ve 4. sınıflardan 20 öğrenci, 1 gün pratik, 1 gün uygulamalı fotoğraf eğitimi alarak eğitmen fotoğraf sanatçıları ile birlikte, tarihi Sille Mahallesinde fotoğraf çektiler. Fotoğraf sanatı ile kültürel değerlerin ortaya çıkarılmasını amaçlayan etkinlik öğrencilerin fotoğrafa olan ilgilerini arttırılmasına da katkı sağladı. Öğrencilerin çektiği fotoğraflardan oluşan katalog hazırlandı.

Yalnız Değilsiniz Dedik

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP), “Saygı” değerinin anlatıldığı Kasım ayında “Yalnız Değilsiniz” isimli etkinlik ile Şerife Akkanat İlkokulu öğrencileri, Yazır Toki İlkokulu Özel Eğitim sınıfındaki öğrencileri ziyaret etti. “Yalnız Değilsiniz” isimli etkinlik kapsamında bir diğer ziyaret de Sızma’ ya gerçekleşti. Selçuklu merkez Mustafa Serin İlkokulundan gelen öğrenciler Sızma Alparslan İlkokulunda eğitim gören arkadaşlarını ziyaret ettiler. Yapılan ziyaretlerde öğrenciler arasındaki birlik, beraberlik duygusunun güçlendirilmesi, insanlar arasındaki bireysel farklılıkları tanıyarak saygı değerine dayalı ilişkilerin kurulması amaçlanıyor. “Yalnız Değilsiniz” etkinliği kapsamında öğrenciler, huzurevlerindeki yaşlıları, Selçuklu’daki tüm özel eğitim sınıflarını ve Yeni Büyükşehir Yasası ile Selçuklu’ya bağlanan belde ve köylerdeki okulları ziyaret ettiler. Bu kapsamda toplam 30 ziyaret gerçekleştirildi.

 Değerli Komşularımızın Kapısını Çaldık

“Değerli Komşum” etkinliği kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, SEDEP kapsamında olan öğrencinin ailesine ev ziyaretinde bulundu. Değerler Eğitimi Projesinden faydalanan Cahit Zarifoğlu İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Abdullah Furkan Avşar ve ailesini ziyaret eden heyet, komşuluk ve komşu ziyaretinin önemine vurgu yaptı.

SEDEP Çalıştayını Gerçekleştirdik

Proje kapsamında, projenin geliştirilebilirliği, değerler eğitiminin toplum üzerindeki etkileri ve önerilerinin ayrıntılı olarak ele alındığı ve geleceğe yönelik önerilerin değerlendirildiği SEDEP Çalıştayı gerçekleştirildi. Projenin geliştirilebirliğini, farkındalığını ve değerler eğitiminin toplum üzerindeki etkileri gibi konuların ayrıntılı olarak ele alındığı çalıştay bildirisinde; Proje paydaşlarının (Selçuklu Belediyesi, Üniversitemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğü) yetki ve sorumluluk bakımından eşit olarak projeye katılımlarının sağlanması gerektiği, “SEDEP’te İyi Örnekler” kitabının faaliyete geçirilmesi, SEDEP’in değerlendirilmesi için veriye dayalı ölçümlerin (gözlem, görüşme ve ölçekler aracılığı ile) bilimsel standartlarda yapılarak her yılki sonuçların karşılaştırılması ve SEDEP’in akademik platformlarda yayın, konferans, çalıştay olarak ülke ve dünya geneline duyurulması gerektiği belirtildi.

 Öğretmen ve Velilere Seminerler Düzenledik

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) eğitim-öğretim yılının ilk yarısında düzenlediği seminer ve etkinliklerle öğretmen ve velileri de unutmadı. Selçuklu’da görev yapan ve göreve yeni başlayan okul idarecilerine yönelik, SEDEP bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi, Ahmet Şerif İzgören’in verdiği velilere yönelik seminer yapıldı.

İkinci Yarıyılda Etkinlikler Artarak Devam Edecek

Selçuklu Değerler Eğitimi Projesi (SEDEP) 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikici yarısında farklı etkinlik, seminer ve toplantılarla eğitime değer katmaya devam edecek. Proje etkinlikleri kapsamında ilk yarıyılda başlayan Ailemle mutluyum,  öğrenciye ve veliye mektup, formatör bilgilendirme toplantıları ikinci yarıyılda da devam edecek. 195 okul, 120 bin 166 öğrenciyi kapsayan projede yılsonuna kadar; 964 bin yayın 144 okulda dağıtılacak, özel okullar dâhil 117 okulun öğretmeler odasına toplam 6 bin 400 kitaptan oluşan değerler duvar kitaplığı, tüm ilkokulların birinci sınıflarında 15 bin kitaptan oluşan değerler kitaplığı kurulacak. Dönem boyunca birbirinden farklı 30 etkinlik, öğretmenler ve veliler için seminerler düzenlenecek.

Paylaş