Rektörümüz Yarının Liderleri Projesi Açılış ve Tanıtım Toplantısında Konuşma Yaptı

06.02.2015

Dost Eli Derneği tarafından hazırlanan ve Üniversitemizin de paydaşı olduğu Yarının Liderleri Projesinin Açılış ve Tanıtım Toplantısı Dedeman Otel'de yapıldı. Toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Servet Altuntaş, Dost Eli Derneği Başkan Yardımcısı Mevlüt Yıldırım, Proje Koordinatörü Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, Üniversitemiz dekanları ve öğretim üyeleri, Yarının Liderleri öğrencileri ve aileleri katıldı.

Dost Eli Derneği Başkan Yardımcısı Mevlüt Yıldırım; Dost Eli Derneği olarak yaptıkları faaliyetler hakkında kısaca bilgi vererek başladığı konuşmasında: “ Bir zamanlar elimizde büyük bir harita vardı ve biz bu haritaya huzur ve barış tohumları ektik. Daha sonra harita parçalanmaya başladı, elimizde bir avuç harita kaldı. Elimizden giden parçalar arasında Balkan, Afrika, Kafkaslar yer aldı. Bütün bu harita yeniden çizilmeye başlandı, ancak mürekkeple değil kanla çizildi. Siz gençleri bu parçalanmış haritanın okuyucusu ve yeniden bir araya getirecek olan liderleri, aileleri ve yöneticileri olarak görüyorum.” şeklinde görüşlerini ifade etti.

Yarının Liderleri Proje Koordinatörü Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızırak konuşmasında; bugünün gençlerini yarının hayalleri olarak zikredebileceğimizi, bu projenin sadece bir etkinlik, gezi, eğlence projesi olmadığını, projenin duruş ve anlayış projesi olduğuna dikkat çekerek: “Bu duruş sağlam olursa anlayış da sağlam olur. Duruş sağlam olmazsa ufku ve bakış açısını da kaybedebilir.” diyerek proje hakkında bilgiler verdi.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Servet Altuntaş ise; projenin kendisini heyecanlandırdığını, kendi zamanlarında böyle projelerin olmadığını belirterek: “Çocuklarımızı kendi yaşadığımız çağa göre değil onların çağına göre yetiştirmeliyiz. Eğitim konusu çok önemli. Günümüzde gelişmişlik eğitime verilen kalite ile ölçülüyor. Eğitim işini sadece eğitimcilere bırakacak kadar basit bir iş olmaktan çıkarmalıyız ve herkesi eğitime katmalıyız.” diyerek projenin sonunda çok güzel dönütler alınacağını vurguladı.

Konuşmasında sevgi, bilgi ve çabaya dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr Muzaffer Şeker; yaşadığımız bu döneme bir ad verecek olursak projeler dönemi demenin doğru olacağını, çok farklı projelerin uygulandığını ve kendi projemize sahip çıkarak geliştirmenin boynumuzun borcu olduğunu vurgulayarak: “ Geleceğe yönelik bir nesil yetiştirmek bu projenin hedefi. Herkesin yönetici olması gerekmiyor, öncelikle insani özelliklerimizi kaybetmeden toplum içinde yaşamalıyız.” ifadelerinde bulundu.

Gençlerin En Önemli Sorunu "Hedefsizlik"

Eğitimci-Yazar Sıtkı Aslanhan sunumunda; bir taraftan bazı gençleri görünce çok üzüldüğünü ama bir taraftan da buradaki gençler gibi gençleri görünce de çok umutlu ve mutlu olduğunu ifade ederek, gençlerimizin bugünkü dertlerinin daha iyi bir cep telefonu, bilgisayar, tablet, yemek, kıyafet olduğuna dikkat çekerek: “Çocuklarımızın en büyük problemleri zamanlarını iyi kullanamamaları. Çocuklarımız okuyor diye onlara hiçbir iş yaptırmıyor ve sorumluluk vermiyoruz. Böylece çocuklarımız zamanlarını cep telefonu, internet başlarında harcayarak depresyona giriyorlar. Onları çalıştırın, iş yaptırın, görev ve sorumluluk verin. İnternet kötü değil ama doğru kullanmayı bilmiyoruz. Sorun çözme, insan ilişkilerini öğrenme, kaliteli romanlar okuma becerileri kazandırmalıyız. Çocuklarımıza vakit ayırıp onlarla iletişim kurmalıyız. Aksi takdirde yanlış kişilere yönelecekler.” açıklamalarında bulundu. Herkesin derdinin kısa yoldan köşeyi dönmek olduğunu, çalışmadan, emek sarf etmeden, alın teri, gözyaşı dökmeden başarılı olmak istediklerini vurgulayan Aslanhan; başarılı olmanın kolay olmadığını vurgulayarak günümüz gençliğinin en büyük probleminin “hedefsizlik” olduğuna dikkat çekti.

Anne, babaların ve öğretmenlerin görevlerini tam yerine getirirlerse gençliğin bu halde olmayacağını söyleyen Aslanhan: “ Başarı merdivenlerini alın teri dökerek çıkacaksınız yoksa başkalarına basamak olursunuz. Dedeleriniz gibi tozu dumana katın yoksa tozu dumanı yutarsınız. Ya sürü olacaksınız, ya da çoban.” diyerek Yarının Liderlerine tavsiyelerde bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Harun Sönmez ise konuşmasında; Konya’yı önemsediklerini ve bu projenin tamamen destekledikleri bir proje olduğunu söyleyerek Yarının Liderlerine hitaben: “Kökü mazide gözü atide olan bir gençlik diliyorum.” temennisinde bulundu.

Peygamberimizin (SAV) liderlik özellikleri konusunda sunum yapan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Ali Dadan; insanlık tarihinde birtakım öncü kişilerin tarihin akışını değiştirdiğini ve bunlardan en önemlilerinin ise peygamberler olduğunu söyleyerek Peygamberimizdeki liderlik özelliklerini şöyle sıraladı: “ Cesaret, saygınlık, temiz bir geçmiş, kararlılık, kriz yönetimini iyi yapabilmesi, adalet, ayrımcılık yapmamak, kabiliyetleri tespiti ve değerlendirmesi, hızlı ve isabetli karar vermesi, problem çözme yeteneği, ikna etme gücü, sorumluluk duygusu, ileri görüşlülüktür.”

Dadan konuşmasının devamında Peygamberimizin (SAV) bu liderlik özelliklerini tek tek açıklayarak, eğer yarının liderleri olmak istiyorlarsa gençlerin bu özellikleri taşımaları gerektiğini, insanın elbette hata yapabileceğini ama bu hatalardan hemen geri dönmeyi bilmesi ve tekrar etmemesi gerektiğini vurguladı.

 

Paylaş