Rektörümüz Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi Çalıştayına Katıldı

28.02.2015

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkileri Merkezinin Strateji ve Hedeflerinin Belirlenmesi Çalıştayı Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımıyla Afyon'da gerçekleştiriliyor.

28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında Afyon’da gerçekleştilecek olan Çalıştay’a Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı. Çalıştay’a ayrıca; Afyon Valisi Hakan Yusuf Güner, Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, Afyon Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı üst düzey yöneticileri, bölge ve il müdürleri ile öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Tıbbi ve ıtri bitki sektörü bugün milat olarak anılacak dünyada 100 milyar dolarlık bir sektör. Bu sektörden Türkiye yeterince pay alamamaktadır. Ülkemizde daha önceki dönemlerde bunun çalışmaları ve faaliyetleri çok azdı. Ama burada yapacağımız çalışma hayra vesile olacaktır. Afyonkarahisar’da yapılan her türlü çalışma muaffakiyete ulaşacaktır. Sağlık Bakanlığımızda tıbbi bitkiler alanında bir daire başkanlığı oluşturulmak üzere bir birim kuruldu. Bizim bakanlığımız sahip çıkmış oldu. Tabi bu yeterli değil, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin ve tüm insanların sahip çıkması gereken bir konudur. Eskiden Orman Bakanlığının yaptığı çalışmalarda konular, iş ve işlemler sınırlıydı. Son dönemlerde bu alanlar giderek genişledi ve büyüdü. Eskiden sadece ağaç ve odun üretimi yapılıyordu. Şimdi ise bunun yanında bal ormanları, kent ormanları, mesire alanları, keklik üretim tesisleri gibi hayvan üretme tesisleri, tıbbi bitkiler üretim tesisi ve bunun gibi birçok alanda ilkleri yaşatmaktayız.” dedi.

2. Toplantı 2016 yılında Konya’da yapılacak

Bakan Eroğlu konuşmasının devamında Çalıştayı milat olarak kabul ettiğini, bundan sonraki toplantıları geleneksel hale getirmek istediğini, önümüzdeki yıl Mart ayında Konya’da Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi Çalıştayını yapmayı düşündüklerini söyledi.

Konuşmaların ardından grup çalışmalarına geçildi. Çalışmalarda şu konulara yer verildi.

1-Tıbbi bitkisel çaylarda tek ya da karışım hazırlama, kalite kontrol çalışmaları,

2-Ulusal ve Uluslararası ölçekli ürün pazarlama çalışmaları, merkezlerin yasal dayanakları ve gereksinimlerin tespiti,

3-Itri – Aromatik ürünlerde üretim, kalite kontrol, standardize ekstre ve etkin madde elde edilmesi, valide analiz yöntemleri geliştirilmesi,

4-Endüstiriyel ölçekli sertifikalı tıbbi bitki ve mantar üretimi

5-Tıbbi ürünlerde toplum sağlığı için güvenirlik ve etkinlik çalışmaları.

Paylaş