Rektörümüz Şeb-i Arus Törenine Katıldı

18.12.2014

Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü Törenleri kapsamında düzenlenen Şeb-i Arus programına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakanlar, yabancı diplomatlar, Konya protokolü, çok sayıda vatandaş ve Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker katıldı. Her yıl Mevlana Kültür Merkezi'nin 2 bin 670 kişilik sema salonunda düzenlenen törenler, ilk defa 10 bin kişi kapasiteli Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde icra edildi.

Programda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in konuşmalarının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Vefatının 741. seneyi devriyesinde büyük mütefekkir gönül insanı sevgi medeniyetimizin mimarlarından Mevlana Celalettin-i Rumi Hazretlerini rahmetle yad ederek: “ Ancak ve ancak aşk ile yazılmış bir eser 7,5 asır ayakta kalabilir. Hz Mevlana eserlerini öyle bir aşk ile meşk etmiş ki, vuslatından 741 sene sonra dahi bir araya geliyor, onu yad ediyor, onu düğün gecesinde birbirimizle muhabbet ediyoruz. Mevlana arkasında sadece yazılı eserler ve sönmeyen fikirler bırakmış bir insan değildir. ” değerlendirmelerinde bulundu.

Program Sanatçı Ahmet Özhan’ın tasavvuf musikisi konseri ile devam etti. Konserin ardından tören Sema Ayin-i Şerifiyle sona erdi.

Şeb-i Arus ve Sema Ayin-i Şerifi Nedir?

Ölümü sevgiliye (Allah'a) kavuşmak olarak gören Mevlana'nın hayata gözlerini yumduğu 17 Aralık, ''Şeb-i Arus'', yani ''Düğün Gecesi'' olarak adlandırılıyor. ''Mesnevi, Fihi Mafih, Divanı Kebir ve Mektubat'' gibi ünlü eserleri bulunan Mevlana, daha çok törenlerde gerçekleştirilen ve Mevlana ismiyle adeta özdeşleşen sema törenleriyle biliniyor.

Mevlevilik deyince ilk akla gelen sema, işitmek manasında kullanılıyor. Terim olarak, musiki nağmelerini dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip dönmek olarak tanımlanıyor. Sema, sembolik olarak, kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, yüce yaratıcıya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip ''İnsan-ı Kamil''e doğru yönelişini ifade ediyor.

Semada; Mutrıb ve semazenlerin şeyh postunu selamlayıp, semahanede yerlerini almalarından sonra postniş, semahanedekileri selamlayıp posta oturur. Mevlana'nın Hazreti Muhammed'i (S.A.V.) öven Na't-ı Şerif'le başlayan Sema, ardından postnişin ve semazenlerin, sema meydanında sağdan sola doğru dairevi yürüyüşüyle devam eder. Sema meydanının bu şekilde üç kez dolaşılmasına ''Devr-i Veledi'' denir. Sema, Mevlevilik geleneğine göre okunan Kuran-ı Kerim ve duayla sona erer.

 

 

Paylaş