Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ‘Gıda, Beslenme ve Kanserin Önlenmesi Sempozyumu’na Katıldı

25.05.2015

Elazığ’da Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen ‘Gıda, Beslenme ve Kanser Önlenmesi’ sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma TÜBA üyeleri, TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, devlet ve vakıf üniversitelerinden, devlet hastaneleri ve özel hastanelerden ve ayrıca çeşitli derneklerden uzmanlık alanı kanser ve beslenme olan kişiler ile öğretim üyeleri ve yöneticiler katıldı.

Sempozyum sonunda düzenlenen basın toplantısında TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ile birlikte Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Dr. Taner Demirer, Prof. Dr. Kazım Şahin ve Prof. Dr. Fatih Gültekin bilgi verdiler.

Türkiye’nin akademisi olarak ülkenin öncelikli konu ve sorunlarına dair çalışma grupları oluşturduklarını belirten TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, “Daha önce var olan kök hücre ve kanser hakkındaki çalışma gruplarına gıda ve beslenme grubu da eklendi. Bu çalışma gruplarının temel fonksiyonu, topluma, karar alıcılara, bilim camiasına bilim temelli danışmanlık yapmaktır. Çalıştay, sempozyum ve toplantıları bu sorumluluk ile gerçekleştiriyoruz ve sonuçlarını rapor haline getiriyoruz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise; “Konunun ilgili paydaşlarla paylaşılması, toplumun yanlış bilgilendirilmesi anlamında ortaya çıkan süreçleri düzeltme görevini de yerine getiriyor” ifadelerini kullanırken bilim insanlarının yapması gereken önemli bir özeleştirinin de; yapılan açıklamaların sonucunun toplumda nasıl problemlere yol açacağının bilinmesinin gerekli olduğunu belirtti.

TÜBA Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer de toplantıda GDO’lu besinleri de konuştuklarını ve kanser yapıcı etki görülmediğini ancak uzun vadede takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin ise; “Bir kanser türünde etkili olan maddeler başka bir kanser türünde etkili olamayabiliyor. Bazı maddeler hakkında yapılan çalışmaların yetersiz olduğu ve bu çalışmalarla ilgili mekanizmaların çalışması gerektiği açığa çıktı. TÜBA bu anlamda büyük bir misyon üstlenmiştir. Toplumu bilgilendirmek adına bu doğrultuda sempozyum, benzeri çalışmaları oldukça önem arz ediyor ve mutlaka devam etmelidir” şeklinde konuştu.

Paylaş