Rektörümüz Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAC) 30. Toplantısı Özel Oturumlarına Katıldı

28.11.2014

Bu yıl 30.su düzenlenen, başkanlığını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısında gerçekleştirilen özel oturumlara Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de davetli olarak katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında; İslam coğrafyasında yaşananlardan dolayı Birleşmiş Milletler (BM) ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) eleştirdi. Erdoğan: “Birleşmiş Milletler çocuklarımızın akan kanına seyirci kalırken İİT da buna seyirci kalamaz. Gerek İİT ile gerek İSEDAK ile diğer komitelerle, kurumlarımız, sivil toplum öğütlerimiz ve üniversitelerimizle dünya barışı adına farklılık oluşturabilecek güçteyiz. Malumunuz olduğu üzere İSEDAK'ın ticaret alanındaki en önemli projesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı Tercihli Ticaret Sistemi 20 yıldan bu yana uygulamaya geçmeyi bekliyor. Biz kendi aramızda bunu uygulamaya koymayacağız da kiminle yapacağız? 2011 Yılında yürürlüğe girmesi için atılması gereken sadece bir kaç adım var. Tüm ilgili ülkelere çağrıda bulunarak bu sistemin bir an evvel yürürlüğe girmesi için gereken adımları atmalarını istirham ediyorum. İranlı kardeşlerimizin bir sözü var 'Oturdular konuştular dağıldılar'. Eğer adım atmazsak otururuz, konuşuruz dağılırız. Ticaretle ilgili diğer önemli husus İSEDAK'ın ilk yıllarından beri önem verdiği ticaret finansmanıdır. Düşünerek ama gönlümden geleni açıkça konuşmak istiyorum. Biz 15 yıl önceki yüzde 10 seviyesinden yüzde 18'in üzerine çıkmasında önemli bir rol oynadık ama bana göre yeterli değil. Tüm ülkeler olarak biz bu finansmanda bir dayanışma yapabildik mi? Finansman kabiliyetimizi İslam ülkeleri içerisinde değerlendirebildik mi? Bizim bu gücümüzü biz kimlere aktarıyoruz? Bunların üzerinde durmamız gerekiyor.” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı coğrafyasından alanlarında uzman üst düzey isimlerin panelist olarak yer aldığı oturumlara Bakanların yanı sıra üst düzey bürokratlar, işadamları, akademisyen ve gazeteciler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in de katıldığı 28.11.2014 tarihli oturumlardan biri olan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşen “İslam Ülkelerinin Kalkınma Sorunları ve 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi” konulu özel oturumda Birleşmiş Milletler 2015 sonrası Kalkınma gündemi çerçevesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin kalkınma gündemleri ve karşılaştıkları sorunlar ele alındı.

''İslam Ülkelerinin Kalkınma Çalışmalarında Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü” konulu özel oturumda ise İslam Ülkelerinin kalkınma çabalarında Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) rolü ele alınarak STK’ların yapmış olduğu katkı ve faaliyetlere İslam ortak kültürü perspektifinden bakıldı.

Oturumda konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş; İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan BM'den IMF'ye ve Dünya Ticaret Örgütü'ne kadar bütün uluslararası sistemin maalesef istenilen düzeyde dünya barışını sağlayan kuruluşlar olmaktan çok uzaklaştığını belirterek, BM'nin barışı sağlayan kuruluş olmanın ötesinde, güçlülerin dayattığı siyasal sistemin kabul ettirilmesinin aracı olduğunu söyledi. İSEDAK toplantıları sayesinde 30 yıl içinde İslam ülkeleri arasında birçok kuruluşun doğduğunu, bunlarla ekonomik ve siyasi dayanışmaları gerçekleştirmek için önemli adımlar atıldığını söyledi.

Kapanış oturumunda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da: “Gelişmekte olan ülkeler küresel büyümede itici güçtür. Bu eğilim öngörülür gelecekte de devam edecektir. İİT üyesi ülkeler genel olarak diğer gelişmekte olan ülkelerle benzer bir eğilim takip etmektedir. İİT ülkelerinin dünya toplam GSYİH payı 2013 yılında yüzde 11 civarındaydı. Biz grup olarak dünya nüfusunun yüzde 23'ünü temsil ediyoruz ama potansiyelimizin gerisindeyiz. Bu nedenle bizler yapısal problemlerimize odaklanmak zorundayız.  BM'de daimi üyeden 1'i hayır dedi mi mesele kapanıyor. Bunlar içinde bir tane müslüman ülke var mı? Avrupa Asya Amerika bunun dışında daimi üyeler içerisinde bir tane ülke yok. Mezhebi anlamda dini anlamda yapı tek yapı. Bir tane Müslüman ülke yok orada.” şeklinde görüşlerini ifade etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Hakkında

27 Eylül 1969’da Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde İslam Dünyasının hak ve çıkarlarını korumak, üye devletler arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla kurulan Örgütün 57 üyesi vardır.

Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Hakkında

İİT'nin dört daimi komitesinden biri olan İSEDAK, 1981 yılında Mekke/Taif'te düzenlenen 3. İslam Zirve Konferansı tarafından kurulmuştur. 1984 yılında Kazablanka'da gerçekleştirilen 4. İslam Zirve Konferansı'nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının İSEDAK Daimi Başkanlığını üstlenmesiyle operasyonel hale gelmiştir ve aynı yıl Bakanlar düzeyindeki ilk toplantısını gerçekleştirmiştir. İSEDAK, dört kıtaya yayılmış 57 üye ülke ve 5 gözlemci ülkeye sahiptir. 1984 yılından bu yana İSEDAK, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başkanlığında Bakanlar düzeyinde yıllık olarak İstanbul'da toplanır. İSEDAK Başkanı, İSEDAK Genel Kurulu'na başkanlık eder ve İSEDAK'ın etkin çalışmasını teminen İSEDAK kapsamındaki işbirliği çalışmalarına rehberlik eder. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Komitenin şu anki başkanıdır.

Paylaş