Rektörümüz 4. Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresi’nde

26.10.2014

Stratejik Düşünce Enstitüsü(SDE) tarafından düzenlenen Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresi (ATCOSS)’nin dördüncüsü, Düşünce Forumu(ATF) ve Ürdün’ün Petra Üniversitesinin ortaklığıyla 26-27 Ekim 2014 tarihlerinde Ürdün Petra Üniversitesinde toplanıyor.

Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongesi’nin ilki Arap Dünyası’nı sarsan hareketlenmelerin arefesinde 2010 sonunda Ankara’da “Kültürel Araştırmalar ve Ortadoğu” temasıyla yapılmıştı. “Sivil Toplum ve Sosyal Adalet” konusuna odaklanan ikincisi ise devrim sonrası bütün istikrarsızlık, belirsizlik ve zorluklara rağmen Kasım 2012’de Mısır’da başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üçüncü ATCOSS için ise geçen yıl Mayıs 2013’te İstanbul’da “devlet, adalet ve gençlik” temaları üzerinden bir araya gelindi. Bu yıl ise ATCOSS Ekonomi, Eğitim ve Kalkınma temalarına odaklanacak.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhsin Kar’ın da Danışma Kurulunda yer aldığı Kongre’de, eğitim ve kalkınma, küreselleşme ve kalkınma, teknoloji, araştırma ve sürdürülebilir gelişme, sosyal medya, ekonomi ve kalkınma, kadın, gençlik ve kalkınma, işsizlik ve yoksulluk, medeniyet ve kalkınma gibi temalar yer alıyor.

Kongre’de, Türkiye ve dünyadan kalkınma tecrübelerini içeren iki ayrı oturum organize edilecektir. Kore ve Brezilya tecrübelerinden Türk ve Arap tecrübelerine kadar sunulan tebliğler, detaylı bir şekilde farklı örnekleri analiz edilecek ve karşılaştırmalar yapılabilecektir. Türk tecrübesini tartışmayı amaçlayan özel bir oturum da kongrede yer alacaktır.

Kongreye özel konuk olarak Türk tarafından Türkiye Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ürdün’den ise Prens El Hassan bin Talal katılıyor. Türk tarafından Eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir Atalay, ATCOSS Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Eski Başbakan Yardımcısı ve Türk-Arap İlişkileri Uzmanı Prof. Dr. Emrullah İşler, Dr. Nureddin Nebati, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Dr. Kudret Bülbül’ün yanı sıra Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katılıyor.

Kritik bir dönemde ve ülkede yapılan Kongrede yapılan analizler, tartışmalar ve politika önerilerinin bilgi ve uygulamaya önemli katkı sunması beklenmektedir.

Paylaş