Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Tarihi Gevale Kalesi’nde Yürütülen Çalışmaları Yerinde İnceledi

13.08.2015

Üniversitemiz, Selçuklu Belediyesi ve Kültür Bakanlığı iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmaları zirvede devam ediyor. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker tarihi kalede yürütülen kazı çalışmalarında gelinen son durumla ilgili basın mensuplarına inceleme gezisi düzenledi. Sabah erken saatlerde başlayan ve zirvede son bulan geziye Gevale Kalesi kazı ekibi başkanı SBBF Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın yanı sıra kazı ekibinden öğretim üyeleri ve çok sayıda televizyon ve gazete temsilcisi katıldı. Gezide Prof. Dr. Ahmet Çaycı çalışmalarla ilgili katılımcılara bilgiler verdi.

Konya Gevale’den Seyredilebilecek

Takkeli Dağ’da 3 yıldır önemli bir iş yürütüldüğünü ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay; kazı çalışmalarında önemli bir noktaya gelindiğini söyleyerek şunları söyledi: “Burası hem Konya Ovası’nın 360 derece gözlemlenebildiği hem de Antik Dönem’den itibaren bir kalenin bulunduğu önemli bir yerleşim alanı. İnşallah burada oluşan kazıdan çıkan eserlerin sergilendiği alanlar ve burada restorasyonlarla birlikte Konya’nın turizmde önemli bir mekânı ve Konya siluetine önemli bir katkı sağlamayı düşünüyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Tarihi bir kent olan Konya’nın geçmiş medeniyetlerinin kullandığı tarihi bir mekânda sabah buluşması gerçekleştirdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise: “Konya’nın tarihi hazinelerinden birisi olan Takkeli Dağ Gevale Kalesi kazı çalışmalarının 3. yılındayız.  Bu üç yıllık emek ortaya çok güzel kazı buluntuları çıkardı. Bu çalışmanın başlangıcından beri içinde bulunan bin 700 rakımda planlama dâhilinde kazı çalışması yürüten üniversitemizin Sanat Tarihi kürsüsü hocalarına kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Selçuklu Belediyesinin desteği olmasa böyle bir çalışmayı yapmanın mümkün olamayacağını hatırlatan Şeker, bu tür çalışmaların üniversitelerin görevi olduğunu ancak belediyelerin desteği ile de daha kolay yürütüleceğini de sözlerine ekledi.

Kale, Turizme de Katkı Sağlayacak

Çalışmaların Konya için önemine vurgu yapan Şeker: “Yürütülen çalışmalarla, Konyamıza bölgenin tarihi kökleri ve kullanımı ile ilgili bilimsel çıktılar elde ederken, turizm açısından da şehrin geleceğine yönelik bir gezi mekanını ortaya çıkarmış oluyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda burası farklı bir çehre kazanacak ve Konya turizm destinasyonu içerisinde yerini alacaktır. Çalışmalar neticesinde Konyalılar ve Konya dışından Konya’yı merak edenler de bu mekanı görmüş olacak” dedi.

Gevale Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında gelinen son durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı da tarihinin zincirlerinden bir tanesi olan Gevale Kalesi’ndeki çalışmaların tabiat şartları ve arazinin zorluğuna rağmen bütün hızıyla devam ettiğini ve 3 yıl sonunda kısmen kaledeki bazı mekanları ortaya çıkarmış olacaklarını belirtti.

Paylaş