Prof. Dr. Mohammad Shahriari, “İşyeri Ahlakı ve Güvenliği-Örnek Olay İncelemesi” Konulu İngilizce Ders Verdi

13.05.2015

Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “İşyeri Ahlakı ve Güvenliği-Örnek Olay İncelemesi” konulu Yuvarlak Masa Semineri Prof. Dr. Mohammad Shahriari’nin anlatımıyla Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Toplantı Salonunda İngilizce olarak gerçekleşti. Toplantıya İlahiyat Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karapınar, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Diken ve öğrenciler katıldı.

Toplantıda sunumunu yapan Mohammad Shahriari moral kavramı için ‘Doğru ve yanlışa ilişkin yargıya varmamızı sağlayan içsel mekanizma’ tanımını yaparken, Etik içinse ‘Dış kaynaklı ve bazı davranış kodlarını içeren bir kavram” tanımını yaptı. Etik ve moral arasındaki farklara değinen Shahriari şöyle devam etti: “Etik objektif, dış kaynaklı, zaman ve şartlara göre değişebilir niteliktedir. Moral, sübjektif ve iç kaynaklıdır, esnek yapıda değildir. İnsanlar arası ilişkiler ve toplum düzeni için etik ve moral değerler gereklidir. Zaman zaman etik ve moral değerler birbiri ile çelişebilir. Örneğin bitkisel hayata girmiş bir kişinin öldürülmesi ya da kürtaj, bir doktor açısından moral olmayabilir. Fakat farklı toplumlarda etik ya da etik değil şeklinde değişebilir.”

Sunumunda iş etiği konusuna da değinen Shahriari, moral davranış kodlarının işletme stratejilerine ve operasyonel yönetimine uygulanmasının iş etiği olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mohammad Shahriari: “Örneğin, müşteriler, tedarikçiler veya çalışanlarla olan ilişkileri düzenler. Etik kodlar, bir işletmenin sistem, prosedür ve kararlarına rehberlik eden davranış kuralları, standartlar ve ilkelerdir.  Çoğu zaman, üst yönetim tarafından alt kademe ile herhangi bir bilgi alış-verişi olmadan düzenlenir. Bu duruma çalışanlar tepki gösterebilir ve direnç geliştirebilir.” dedi.

Küreselleşen ekonomik hayatla ilgili olarak ise Shahriari: “Tamamen kar odaklı motivasyon yanında aynı zamanda dürüstlük de ihtiyaçtır. Etik prensipleri; dürüstlük, birlik-beraberlik, sözünde durma, adalet, diğerkâmlık, saygı, kanunlara uyma, mükemmellik arayışı, liderlik, sorumluluk, tanınırlık ve özgüven olarak tanımlayabiliriz.”

Yuvarlak Masa Seminerleri farklı isimlerin yapacağı sunumlarla önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Paylaş