Prof. Dr. Mehmet Doğan “Nanoteknoloji ve Uygulamaları” Konferansı Verdi

16.03.2015

Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoteknoloji Topluluğunun organizasyonuyla “Nanoteknoloji ve Uygulamaları” konulu konferans TÜBİTAK destekli Konya Bilim Merkezinde gerçekleştirildi.

Programa Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hüseyin Kara, Fen Fakültesi Dekan Yardımcıları ve çok sayıda öğretim elemanı ile Fen Fakültesi ile Eğitim Fakültesi öğrencileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Kara: “Prof. Dr. Mehmet Doğan’ın ülkemizde nanoteknoloji alanında ilk çalışma yapanlardan olduğunun altını çizerek; nanoteknolojinin günümüzde dünya ve ülkemiz açısında öneminin büyük olduğunu açıkladı. Kara ayrıca; analitik kimya alanında ulusal ve uluslararası bilime olan katkılarından dolayı birçok ödül alan Prof. Dr. Mehmet Doğan’ın üniversitemiz için vermiş olduğu konferans sebebi ile teşekkür etti.

Prof. Dr. Mehmet Doğan yaptığı konuşmada; nano ve nanoteknoloji kavramlarını açıklayarak tarihçesi hakkında kısaca bilgi verdi. Doğan; çağımıza yön veren teknolojiler arasında nanoteknolojinin öneminden bahsedip nanoteknolojinin günümüz dünyasındaki tipik uygulamaları ile ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalardan bahsetti. Doğan, nanoteknolojinin; Endüstriyel, Tıp ve Sağlık Alanı ile Bilimsel Araştımalarda kullanım ve uygulama alanları olduğunu belirtti.

Doğan; endüstriyel alanda nanoteknolojik olarak; mikro makineler, mikro pompalar, mikro sensörler geliştirme, optoelektronik elemanların imali, bir araya getirilmesi, nano boyutlu kaplamalar, monolayer katalizörlerle tepkimelerin kontrolü, nano boyutlu elemanlar arası bağlantılar, chip ve cd üretiminin sağlandığını ifade etti. Tıp ve sağlık alanında ise özellikle göz ve beyin cerrahisinde mikro-nano cerrahi, diyagnostik kitler, hücre, doku ve moleküler hasar belirlenmesi ve onarımı yapıldığını söyleyen Doğan; yüzey karekterizasyonu ve modifikasyonu, mikroorganizmaların taşınması, DNA-Modifikasyonunun bilimsel araştırmalarda kullanıldığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Mehmet Doğan ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için nanoteknoloji alanında mutlaka ileriye dönük ulusal bir planlamanın yapılması gerekliliğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Paylaş