Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal İnce Minare Müzesinde Ders Verdi

30.05.2015

İnce Minare Hadis Dersleri kapsamında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, “Geleceğe Yönelik Rivayetlerin Değerlendirilmesi” konulu dersini verdi. İnce Minareli Medresedeki programa Vali Muammer Erol, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal konuşmasına böyle bir ortama davet edildiği için teşekkür ederek başladı. Gelecekle ilgili Peygamberimize atfedilen rivayetlerin nasıl anlaşılması gerektiği ve bunların sıhhati konusu üzerinde değerlendirmelerde bulunan Ünal görüşlerini detaylı olarak dinleyenlerle paylaştı.

Hangi kitapta geçerse geçsin geçmiş rivayetleri ele alırken bir sıkıntı varsa üzerinde durmak gerektiğini kaydeden Ünal sözlerine şöyle devam etti: “Kendi geleneğimiz, kendi kültürümüzdür, biz bunları iyi ele almazsak başkaları bizim gözümüze sokarak, dinimizle alay ederek önümüze sürerler. Bizde savunma yapma durumunda kalırız. Kendimiz kendi geleneğimize rivayetlerimize gereken hassasiyeti göstermeliyiz.” 

Rivayetleri ele alış tarzının geleceklerle ilgili rivayetler konusunda daha farklı bir konumdan olayları incelemek gerektiğini kaydeden Ünal: “Efendimiz için kendisinden sonra ortaya çıkan gelişmeleri takip eden, hüküm beyan eden bir Peygamber pozisyonuna düşürüyorlar. Bu istismardır bugün bile istismara devam edenler var. Herkes kendi baktığı yerden Efendimizi istismar etmeye çalışıyor. Peygamberimiz bunu böyle söyledi diyerek Efendimizi tarafına çekmeye çalışanlar var. Doğru değildir.” ifadelerini kullandı.

Fitne rivayetlerine dikkat etmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, doğru tahlil etmenin, dinin temel hassasiyetlerin olduğunun altını çizdi. Program soru cevap bölümünün ardından sona erdi. 

Paylaş