Prof. Dr. Bilal Kuşpınar’dan “Mevlana’nın Düşüncesinde İnsan” Konulu Seminer

17.03.2014

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından “Mevlana’nın Düşüncesinde İnsan” konulu seminere konuşmacı olarak Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar davet edildi.

Prof. Dr. Bilal Kuşpınar yaptığı konuşmada, Mevlana’nın eserlerinde insana verdiği öneme değinerek, “ Mesnevi, Kur’an’dan sonra Anadolu’da üzerinde en çok şerh edilen eserlerin arasında gelmektedir. Mevlana,  Mesnevi konusunda ‘Her dükkânın ayrı bir sanatı ve kârı vardır. Mesnevi yokluk dükkânıdır oğul’ der. Burada insanın yaratıcı karşısında mütevazi ve “hiç” olmasını söylemektedir” dedi.  İslam Medeniyetinin hem ilmi hem de manevi mimarlarından olan Hz. Mevlana’nın, insan görüşü ve özellikle model insan olarak tanımlanan evrensel insan-i kamil kavramının ana özelliklerini anlatan Kuşpınar; Akil, bilgi, hikmet ve marifetle donanımlı , Kuran merkezli Muhammedi ahlakin edep nuruyla yoğrulmuş bir insan modelinin, hem kendi şahsiyetinde abideleştirdiğinin, hem de eserlerinde inceden inceye işlendiğinin altını çizdi.“Mevlana her şeyden önce bir eğitimci, ahlakçı, tarihçi ve psikolog olup hiçbirinde uzman olmamasına rağmen  hepsine saygıyla bakan ve geliştiren bir şahsiyettir.” dedi.

Kuşpınar sözlerini ; Mesnevi’de 6 cilt ve 26 bin beytin bulunduğunu , bunun ilk 18 bin beytini Mevlana’nın kendisinin yazdığının bilindiğini ve bu güzel eserin günümüzde 25 yabancı dile çevrildiğini  söyleyerek tamamladı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç pragram sonunda  Bilal Kuşpınar hocamıza teşekkür ederek kendisine plaket takdim etti.

Paylaş