Ortadoğu'da Yaşanan Duruma İlişkin Açıklama

14.10.2023
Rektörlük

İsrail rejiminin Gazze’de sivil halka, eğitim ve sağlık kurumlarına yönelik insan onurunu yaralayan saldırıları tüm dünyanın gözü önünde sürüyor. Orantısız güç kullanarak topyekûn cezalandırma yöntemine başvuran, Gazze halkının en temel ihtiyaçlara erişimini engelleyen İsrail'i şiddetle kınıyoruz.

Filistin meselesinin çözümsüzlüğe mahkum edilmesine ve bölgede yaşanan insanlık trajedilerinin geçmişten bu yana sürüp gitmesine sessiz kalan uluslararası topluma çağrımızdır:

Yaşanan olaylar karşısında, vicdandan başka sığınabileceğimiz birşey kalmamıştır. Zulüm ve adaletsizliğin olduğu yerde kalıcı barışın sağlanamayacağı, orantısız şiddetle çözüm üretilemeyeceği gerçeği apaçık ortadadır.

İnsan haklarının, evrensel ilkelerin ve uluslararası hukukun yok sayıldığı şiddet eylemleri karşısında "insan olma onuru"na yaraşır bir tavır ortaya koymak artık geri dönülemez şekilde zaruridir.

Üzülerek görmekteyiz ki Batı dünyası yüzyılın en büyük insanlık suçlarından birine neredeyse topyekün bir şekilde ortak olmaktadır. Abluka altında göçe zorlanan Gazze halkının maruz kaldığı şiddete sessiz kalmak ne hukuki, ne vicdani, ne de ahlakidir.

Şiddet kullanmadan çözüm üretecek ortak aklı devreye sokmak için; Batı dünyası başta olmak üzere, dünyanın farklı coğrafyalarındaki bilim-sanat insanlarını, İsrail’in sivil Gazze halkına yönelik vahim eylemlerine ivedi bir şekilde son vermesi için çağrıda bulunmaya, dünya medyasının cesur ve aydınlık objektiflerini, tarafsız bir şekilde gerçekleri göstermeye davet ediyoruz.

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Statement Regarding the Situation in the Middle East

The ongoing attacks by the Israeli regime on the civilian population and essential institutions of education and healthcare in Gaza, which have been flagrantly violating human dignity, continue to unfold before the eyes of the world. We strongly condemn Israel's use of disproportionate force and its collective punishment tactics, which obstruct Gazans' access to their most basic needs.

We call on the international community, which has remained silent in the face of the perpetuation of the Palestinian issue and the ongoing humanitarian tragedies in the region:

In the face of these events, we are left with nothing but our conscience to turn to. It is evident that where there is oppression and injustice, lasting peace cannot be achieved, and a solution cannot be found through disproportionate violence.

In the face of acts of violence that disregard human rights, universal principles, and international law, it is now imperative to take a stance worthy of the "dignity of being human."

Regrettably, we observe that the Western world, almost collectively, is becoming complicit in one of the greatest crimes against humanity of this century. Remaining silent in the face of the violence suffered by the Gaza population, who have been forced into exile due to the blockade, is neither legal, nor ethical, nor moral.

To engage the collective wisdom that can produce a solution without resorting to violence, we call on scientists, artists, and intellectuals from various parts of the world, especially the Western world, to urgently demand an end to Israel's grave actions against the civilian population of Gaza. We invite the world media to courageously and objectively shed light on the truth, impartially revealing the facts.

Necmettin Erbakan University​