Mehmet Genç’e Fahri Doktora Unvanı Verildi

06.06.2015

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Genç’e Necmettin Erbakan Üniversitesi Senatosu olarak fahri doktora unvanını takdim etmeyi uygun gördüklerini ve bu sayede de Üniversitemizin de senatomuzun da şereflendiğini kaydetti. Şeker Senato Salonunda düzenlenen Cübbe Giyim Töreninde yaptığı konuşmasında fahri doktora unvanının anlam ve önemi hakkında bilgiler vererek: “Hak edene hak ettiğini sunmak ve karşılıklı saygınlık kazanmak önemlidir. Sayın Mehmet Genç de bunu fazlasıyla hak ediyor kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Genç ise kendisine verilen fahri doktora unvanından dolayı son derece memnun olduğunu dile getirirken, kendisine gösterilen ilgiye ve ev sahipliğinden dolayı da Üniversitemize teşekkür etti. Cübbe giyilmesiyle de tören sona erdi.

Mehmet Genç “Osmanlı Sosyal ve İktisadi Sisteminin Temel Özellikleri” Konulu Konferans Verdi

Genç; Cübbe Giydirme Töreninden önce de Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda "Osmanlı Sosyal ve İktisadi Sisteminin Temel Özellikleri" konulu bir konferans verdi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, SBBF Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, çeşitli fakültelerden dekanlarımız, üniversitemiz öğretim üyeleri ve çoksayıda öğrenci katıldı.

Programda bir konuşma yapan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, kendilerini kırmayıp Üniversitemize geldikleri için Mehmet Genç’e teşekkür ederken dünya iktisat tarihi açısından önemli eserlere imza atan Mehmet Genç’in konferansının kendileri için fazlasıyla önemli olduğunu ve bu konferansın öğrenciler içinde faydalı olacağına dair temennilerini dile getirdi.
Osmanlıların devlet yönetiminde tasarladıkları iktisadi önlemleri, kurmaya çalıştıkları eşitlikçi yapıyı anlatan Genç, vergi sistemi ve gelir dağılımı gibi konularda da dinleyenleri bilgilendirdi. Genç, Osmanlı tarihinde eşitlik ve sosyal devlet anlayışının benimsediğini, vergilerin insanları zorlamadığını belirtirken mevcut vakıf sistemlerine de İslami anlayışa göre yeni boyutlar kazandırdıklarının altını çizdi.

Bir Günlük Yiyeceği Olan Adam Dilenemez

Fakirlik ve sefaletin Osmanlıda olmadığının altını çizen Genç, İstanbul'un o dönemlerinde bile dilencilerin yok denecek kadar az olduğunu ancak diğer güçlü ülkelerde bu sayının kat be kat fazla olduğunu da dile getirdi. Gazali’nin “Bir günlük yiyeceği olan adam dilenemez” sözünü hatırlatan Genç, dinlenmenin dinde de yeri olmadığını dile getirdi.

Yüksek gelir dilimi sahiplerinin muazzam bir vakıf sistemini beslediklerini söyleyen Genç; “Osmanlılar vakıf sistemini İslam’ın hakikatiyle aldılar. Osmanlılar bu işe dini boyutlar kazandırdılar. Kapitalist bir yöne gitme riski olan birikimleri vakıflara yönlendirerek bütün ülkede aç kimsenin kalmayacağı bir rejime geçtiler. Üretim kapasitesi ancak yaşayacak kadarken, kimsenin aç kalmaması işte bu vakıflar sayesinde olmuştur.” dedi.

Osmanlı Devleti Üretim Kaynaklarını İnsanlar Arasında Eşit Dağıttı

Osmanlının sonradan kazandığı topraklarda, insan ve üzerinde yaşadığı kaynaklar konusunda çok ciddi müdahalelerde bulunduğunu belirten Genç şöyle devam etti: “Osmanlıdaki sistem kontrol altına aldıkları topraklardaki halkları daha önce yaşadıkları hayattan çok farklı bir hayata dönüştürdü. Bir kere insanları hürleştirdi. Emek vergi konusu olmadı. Mevcut üretim kaynaklarını insanlar arasında mümkün olduğu kadar eşit dağıtmaya çalıştılar. Osmanlı Devletinin sosyal devlet anlayışını benimsemesi de zirai devrimleri beraberinde getirmiş ve halk huzur içinde varlığını sürdürmüştür.”

Mehmet Genç Kimdir?

4 Mayıs 1934 Artvin, Arhavi doğumlu olan Mehmet Genç, İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'ni 1953'te, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü 1958'de bitirdi. 1960 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde "İktisat Tarihi" asistanı olarak Ömer Lütfü Barkan'ın yanında çalıştı. Aynı enstitüde 1965'ten 1982 yılına kadar "İktisat Tarihi Uzmanı" olarak çalıştı. 1983 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde "İktisat Tarihi" ve "Tarih Metodolojisi" dersleri vermeye başladı.

1973'ten itibaren "Osmanlı İktisat Tarihi" alanında birçok yerli ve yabancı seminere ve toplantıya katıldı.1985-1988 yılları arasında TRT'de danışman olarak çalıştı. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine Tarih ve Sosyal Bilimler dersleri veren Genç, 2002'de bu okuldan emekli oldu.

1996 yılında İstanbul Üniversitesi "Genel Sosyoloji" ve "Metedoloji" alanında "Doktora Şeref Ünvanı"na sahip oldu. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümünnde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Toplum Bilimleri Bölümü'nde "Osmanlı İktisat Tarihi" dersleri vermektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Genç; Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Yunanca yayımlanmış çok sayıda makale yazmıştır.

Paylaş