Köyceğiz Kampüsümüzde İlk Bilimsel Konferansı Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta Verdi

05.11.2014

Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi tarafından tertip edilen  “Orta Vadeli Program Perspektifinde (2015-2017) Türkiye Ekonomisi”  konulu konferansa Kalkınma Bakanı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta konuşmacı olarak konuk oldu.

Düzenlenen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Muhsin Kar, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanımız Abdülkadir Buluş, Fakülte Dekanlarımız, , Öğretim Üyelerimiz, Fakülte İdarecilerimiz ile çok sayıda öğrencimiz katıldı.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanımız Abdülkadir Buluş selamlama konuşmasında; 2014-2015 öğrenim yılının gelişim seminerlerinden ilkinin gerçekleştiğini belirterek, 2012 yılından sonra ekonomi alanında çok ciddi atılımlar yapıldığını ve bu atılımların mimarlarından biri olan Erhan Usta’nın bu konferansı veriyor olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Eğitim Kalitesi Geliri Artırır

Sağlıklı gelişebilmek için ülkedeki verimliliğin artırılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Usta; bunun ancak kaliteli bir eğitimle mümkün olabileceğini ve burada da üniversitelerin sorumluluğunun büyük olduğunu vurgulayarak: “Örneğin Necmettin Erbakan Üniversitesinin ülkedeki toplam faktör verimliliğine önemli katkıları olacaktır. Eğitim kalitesi ile gelir ilişkisi arasında pozitif yönde doğrusal bir orantı vardır.” dedi.

Türkiye Krizi En Az Zararla Atlattı

Dünyada 2008 yılında çok ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını hatırlatan Usta; Bu krizle birlikte büyümenin gerilediğini; Kriz öncesinde yüksek olan faiz oranlarının krizle birlikte düştüğünü ve Merkez Bankası bilançolarının yükseldiğini, ancak ülkemizin bu krizi en az zararla atlattığını, Türkiye’nin dünya sıralamasında küresel ekonomik konum olarak 18., satın alma gücü olarak ise 17. sırada yer almasının bunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Ekonomideki büyümenin önemine dikkat çeken Erhan Usta; en ufak bir-iki tökezlemede bile ülkemizin eski kötü durumlarıyla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin krize rağmen ciddi anlamda ilerlemeler kaydettiğini; Kamu açığını % 10’lardan % 1’e getirdiklerini, borç stoklarını ise %78 den %36’ ya indirdiklerini ifade etti.

Çok Tüketiyoruz Üretime Az Yatırım Yapıyoruz

Usta konuşmasında: “Ülkemizin en temel sorunlarından biri de tasarruf oranının çok düşük olması. Tasarruf oranı büyüme ile doğru orantılıdır. Türkiye’nin tasarruf oranı % 12,6. Yüksek ve orta gelirli ülkelerde artan bir tasarruf olduğu bir gerçek. Maalesef çok fazla tüketiyoruz. Yeterince tasarruf etmiyoruz.” diyerek; Ayrıca yatırımcıların da paralarını üretimde değil, fazla kar getiren özellikle gayrimenkullerde değerlendirdiğini, bu durumun Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin makroekonomik durumuna da değinen Usta; Ülkenin 25-30 yıl kadar bir süre ciddi enflasyon sıkıntısı yaşadığını belirterek 2003 yılında başlayan makroekonomik programlarla birlikte enflasyon oranlarını tek haneli rakama getirdiklerinin altını çizdi. Türkiye’nin orta vadeli programlarını da anlattığı konuşmasında: “Hükümet hiçbir zaman seçim odaklı bir politika uygulamadı. 2018’e kadar seçimsiz bir dönem yaşayacak olmamız da ayrıca bir şans. Türkiye istikrarlı bir şekilde ne yapacağını biliyor. 25 tane öncelikli dönüşüm programımız var.  İnşallah bu programların uygulanmasıyla birlikte ülkemiz 2017 yılına kadar ciddi anlamda yol katedecek.” dedi.

Konferans, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta’ya plaket takdimiyle sona erdi.

 

 

Paylaş