Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar İnce Minareli Medresede Konferans Verdi

05.04.2015

Konya Valiliği ve Üniversitemiz Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen Darülhadis dersleri kapsamında; Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar İnce Minareli Medresede “Peygamberimizin Kur’an Okuyuşu” konulu bir konferans verdi.

Konferansa Konya Valisi Muammer Erol, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı.

Prof. Dr. Ali Akpınar, Kuran’ı Kerim’in Allah’ın en büyük nimeti Efendimizin de ümmeti üzerindeki en büyük emaneti olduğunu ifade etti. Peygamberimizin Kuran karşısındaki duruşuna değinen Akpınar: “Kuran önce ona gelmiş, önce onu etkilemiştir. Peygamberimiz de bir insan olarak Kuran’ı Kerim’e hem muhataptı, hem de Kuran’ın emirleriyle mükellefti. O; ilk olarak Allah’ın emirlerini yerine getirendir. Bu anlamda da Kuran okumada da Kuran karşısındaki duruşuyla da önderimizdir.dedi.

Efendimizin ümmi bir Peygamber olduğunu kaydeden Akpınar, Efendimiz için yazı bilmez bir peygamber dendiğini ancak kendisine oku emrinin geldiğini anlattı. O, insana bilmediklerini öğretti ayetine dikkat çeken Akpınar, bunun son derece anlamlı olduğu söyledi. Akpınar sözlerine şöyle devam etti: “Vahiy Peygamberimizin vefatının 9 gün öncesine kadar devam etmiştir. Sürekli vahiyle haşır neşir olan Müslüman bir insandır O, bu da önemli. Kuran’ı okuma konusundaki heyecanı çok anlamlıdır. Efendimiz Taha ve Kıyame surelerinde uyarılmıştır. Özellikle zikrediyor Allah, Peygamberin Kuran okuma konusundaki heyecanını görün diyor bizlere.”

Kuran’ı Okumak da Dinlemek de Farzdır

Bugün Kuran okuma konusunda nerede olduğumuzu sorgulamamız gerektiğini ifade eden Müftü Akpınar, Kuran’a karşı sorumluluğumuzun yüzünden okuyup geçmek olmadığını, Efendimizin Kuran okuma konusundaki içtihadını kendimize örnek almamız gerektiğini belirtti. Kuran’ın kalp ile akletmekten bahsettiğini kaydeden Akpınar; Kuran’ın kalbî olarak okunması gerektiğinin altını çizdi. Akpınar kalple düşünme, kalple yaşama, kalple işitme, kalple anlamanın son derece önem arz ettiğini söylerken Kuran’ın insanın iç dünyasını dizayn ettiğini, bunun da Kuran’ın enginliğine işaret ettiğini dile getirdi. “Kuran’ı okumak sünnet, dinlemek farz” sözünün söylenme amacı için bir ortamda okunan Kuran’ın önemle dinlenmesi gerektiği için söylediğini, bu sözün yanlış anlaşıldığını, Kuran’ı okumanın da farz olduğunu vurguladı.

Kuran’ı Zinde Olduğumuz Zamanlarda Okumalıyız

Kuran okurken, Kuran hakkında yorum yaparken Allah’a karşı sorumluluğumuzun bilincinde olmamız gerektiğine dikkat çeken Akpınar, Kuran’ın Allah kelamı olduğunu bu noktada özen ve dikkatin gerektiğini vurguladı. Kuran’ı taşırken bile itina göstermenin öneminin altını çizen Akpınar şöyle devam etti: “Kuran okuma ve onu başkalarıyla birlikte okumak gibi eylemler gerçekleştirmeliyiz. Kuran okumalarımızı yorgun düştüğümüz artık zamanlarda değil zinde olduğumuzda okumalıyız. Yanlışlarımızdan dolayı da Allah her birimizi affetsin.”

Paylaş