İş Ahlakının Geliştirilmesinde İş Dünyası, Üniversiteler ve Sivil Toplumun Rolü Paneli Düzenlendi

13.11.2014

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Ticaret Odası işbirliğiyle Konya Ticaret Odasında “İş Ahlakının Geliştirilmesinde İş Dünyası, Üniversiteler ve Sivil Toplumun Rolü” konulu panel düzenlendi.

Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Diken ve Prof. Dr. Saffet Köse’nin de panelist olarak yer aldığı ve Panel Başkanlığını KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak’ın yaptığı panele; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı.

İGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel; Kadim medeniyetimizde ticaretin çok ciddi bir yer tuttuğunu, yüzyıllar önce toplum içerisinde iş ahlakına uymayan insan sayısının parmakla gösterilirken zaman içerisinde toplumda oluşan yozlaşmayla birlikte erdemli davranışlarda bulunan insan sayısının parmakla gösterildiğine dikkat çekti. Dinçel: “Öyle bir duruma geldik ki ticarette asıl amaç ne şekilde olursa olsun para kazanmak, kar sağlamak önemli oldu. Yakalanmadıktan sonra her türlü yol mubah olarak görülüyor.” dedi.

İş Ahlakının Geliştirilmesinde Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Rolü konusunda sunum yapan Prof. Dr. Ahmet Diken; Eğitimin amacının davranış değişikliği meydana getirmek olduğunu söyleyerek: “Nitelikli eğitim, ayakları yere basan bir eğitimdir. Nitelikli eğitim sadece insanların karnını doyurmaya değil ruhunu doyurmaya yöneliktir. Bir ülkenin kültüründen, tarihinden beslenen erdemli bir genç sorumluluk sahibi olarak üzerine düşeni yapacaktır.” dedi. Diken; mutlu bireylerin verimli olduğuna mutsuz insanların ise sorunlu, verimsiz olacağına, böyle insanlarınsa her türlü ahlaksızlığı yapabileceğine dikkat çekti. İnsanı, ruhu ve maddesiyle birlikte doyurmamız gerekir diyen Diken; adaletli, verimli ve vizyon sahibi bir işletme büyük düşünür, korkmaz ve basit hesaplar yapmaz diyerek konuşmasına devam etti.

Prof. Dr. Saffet Köse ‘Helal Kazanç Bilinci ve Kul Hakkı Duyarlılığı’ konulu konuşmasında Peygamberimizin (sav) hadisleri ve sünnetleri ile Kur’an ayetlerinden örnekler vererek açıklayıcı bilgiler verdi. İman temeli üzerine ahlakın oluşturulması gerektiğini söyleyen Köse: “Peygamberimizin (sav) hayatı iyi incelendiğinde ahlakın çok önemli bir yer tuttuğunu göreceksiniz. Ölçü ve tartıyı düzeltmeyen bir millet hiçbir şeyi düzeltemez. İlim ve hikmet helal lokmadan doğar.” dedi. Konuşmasının devamında Köse; gıdanın helal ve haram oluşunun insan davranışlarına etkisi olduğuna dikkat çekerek helalle beslenmeyen bir Müslümanın salih ameli yaşam biçimine dönüştürmesinin mümkün olmadığını söyledi. Helal yolla kazanılmış bir gıda ancak insan vücudunda güzel fikir ve eyleme dönüşür. Zira insan vücudundaki gıda tohum gibidir, fikir ve eylem ise onun meyveleridir. Tohum kötü olursa meyvesi de kötü olur diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konyamızın tanınmış iş adamlarından Mehmet Ali Atiker de iş hayatındaki işçi-işveren sorunlarını iş ahlakı yönünden güncel örneklerle değerlendirdi.

Panel sonunda söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker: “Ahlakı sadece iş ahlakı olarak düşünmeyelim. Hayatın tamamında ahlakı değerlendirmek ve uygulamak gerekir. İş hayatını düzenleyen, kanunları yapan, denetleme görevini üstlenmiş olan devletin de bir devlet ahlakı olması gerekir. Personel rejiminin netleşmediği bu düzende devlette rahat etmek, masa başı iş bulmak için bir insan çaba sarf ediyorsa bunda bir yanlış var demektir. Elbette sosyal devlet olmamız gerekir, fakat sosyal devletin sınırlarını nerede nasıl çizmeliyizi konuşup değerlendirmemiz lazım.” diyerek; bu kadar geniş bir sosyal devletin biraz fazla olduğuna, insanımızın da hak ettiği ve talep ettiği arasında bir uçurum olduğuna dikkat çekti. Şeker; çözümün eğitimden geçtiğini, fakat okul çağına kadar beklemeden aileden başlanarak sıkı bir denetimle çocuklarımızı yetiştirmemiz gerektiğini ifade etti.

Paylaş