İnce Minareli Medresede Hadisler ve Bağımlılık Dersi

14.10.2014

İnce Minareli Medresede, “Darulhadis 2.Dönem II.” dersini Yeşilay Cemiyeti Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. İhsan Karaman verdi.

Hadisler ve Bağımlılık konulu konuşmasında konuyla ilgili hadisleri anlatan Karaman: “İslam bilginleri, dinin amacının beş temel ilkeyi (zarurat-ı hamse) yerleştirmek ve korumak olduğunu ifade etmişlerdir. Bunlar, can, mal, din, namus, haysiyet ve malın korunması ilkeleridir. Bağımlılıkla mücadele etmek bu beş şeyin muhafazası olup dinin gayesini yerine getirmektir Zarurat-ı diniye’ye bakınca bağımlılığı da görürüz. Bağımlılık bu beş şeyin hepsine muhaliftir. Bağımlılıkla mücadele de fıtrata uygunluk açısından tedricilik önem arz eder. Mesela içkideki tedricilik gibi. Örneğin sigarayı ele alalım, “bağımlılık olarak haramdır” der bugün saygın hocalarımız ve biz hekimler olarak da te’kid ederiz. Fıtratı bozan şeyleri Kur’an tedricî olarak yasaklar. Örneğin içki yasağı ki tedrici olarak yasaklanmıştır.” dedi. 

Dünyada yılda 6 milyon, Ülkemizde ise 120 bin insanın sigaradan öldüğünü, günde ise 300 vatandaşımızın sigara yüzünden hayatını kaybettiğine vurgu yapan Karaman;  çağımızda 1. Uyuşturucu, 2. Sigara, 3. Alkol/içki, 4. Kumar ve 5. Teknoloji/internet olmak üzere beş bağımlılık çeşidi olduğunu ifade ederek dersinde ayrıca şu hadis ve ayetlerle bağımlılıkları anlattı:

“Sana, şarap ve kumar hakkında soru sorarlar. De ki: Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından daha büyüktür. Yine sana iyilik yolunda ne harcayacaklarını sorarlar. "İhtiyaç fazlasını" de. Allah size âyetleri böyle açıklar ki düşünesiniz.” (Bakara 2/219)

 “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?” (Maide, 5/90, 91)

 “İçki kötülüklerin anasıdır.” Diğer bir rivayete göre de, “İçkiden sakınınız. Çünkü içki her türlü kötülüklerin anasıdır.” (Sünen-i Nesai, Eşribe, 44.)

 “İki nimet vardır ki insanların çoğu onların değerini bilmezler: Sıhhat ve boş vakit.” (Buhari, Rikak,1; Tirmizi, Zühd, 1) buyurmuştur.

 "Rasulullah (sav.): ‘Kişi arkadaşının dini üzeredir. Öyleyse her biriniz kiminle arkadaşlık ettiğine dikkat etsin’ buyurdu.” (Ebu Davud: 4833).

 Programa; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Prof. Dr. Tahir Yüksek, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar katıldı.

Paylaş